Izrael podporuje snahy Kurdov o nezávislý štát, Irak referendum odmietol

NETKY.SK • 13 September 2017, 09:58 • 2 min
Izrael podporuje snahy Kurdov o nezávislý štát, Irak referendum odmietol

JERUZALEM - Izrael podporuje snahy Kurdov o vytvorenie vlastného štátu. Vyhlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Stalo sa tak krátko pred referendom o nezávislosti, ktoré sa bude konať v Irackom Kurdistane.

slovakia

left justify in out

Tento postoj Izraela sa diametrálne líši od pozície iných štátov na referendum, ktoré kurdské úrady vypísali na 25. septembra. Plánovaný plebiscit kritizovali už Turecko, Irak, Irán i USA, podľa ktorých tento krok Kurdistanu môže vyvolať nárast napätia v regióne. Preto vyzvali kurdské vedenie, aby sa tejto iniciatívy vzdalo.

 

Dnešné vyhlásenie predsedu izraelskej vlády sa síce zmieňuje o podpore "legitímnych snáh kurdského národa na vlastný štát", ale odsudzuje Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá pôsobí v Turecku a mnohými štátmi je považovaná za teroristickú organizáciu.

 

Irackí Kurdi plánujú uskutočniť spomínané referendum v troch provinciách, ktoré majú autonómny štatút a vlastnú samosprávu, ale aj v oblastiach, ktoré teraz ovládajú kurdské sily a nárok na ne si robí aj Bagdad. Ide okrem iných aj o provinciu Kirkúk s bohatými náleziskami ropy.

 

Izrael už dávno súhlasí s požiadavkami Kurdov a stal sa prvou krajinou, ktorá ich oficiálne podporila i vo veci referenda.

 

Iracký parlament v utorok zamietol referendum o nezávislosti Kurdov, ktoré je naplánované na 25. septembra. Podľa zákonodarcov je táto iniciatíva "protiústavná" a predstavuje "hrozbu" pre jednotu krajiny. Vo svojom rozhodnutí vyzvali centrálnu vládu, aby "prevzala zodpovednosť za ochranu jednoty Iraku a podnikla všetky potrebné opatrenia, aby ju ochránila".

Všetci kurdskí zákonodarcovia utorkové stretnutie parlamentu bojkotovali, uviedol poslanec Mahmúd al-Mašhadání, ktorý sa na ňom zúčastnil. Ako tiež dodal, arabskí poslanci hlasovali proti referendu. Proti plánovanému referendu sa stavajú aj Irán s Tureckom, ktorí sa obávajú zo separatistických sklonov ich vlastnej kurdskej populácie. Misia OSN v Iraku zase uviedla, že sa na referende nebude nijakým spôsobom podieľať.

Kurdský prezident Masúd Barzáni sa už skôr vyjadril, že ak Irak odmietne rešpektovať referendum o nezávislosti Kurdov, sú pripravení vytvoriť si vlastné hranice budúceho štátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies