Izrael na internete zverejní tisíce rokov staré hebrejské texty

NETKY.SK • 3 August 2015, 14:36 • 2 min
Izrael na internete zverejní tisíce rokov staré hebrejské texty

JERUZALEM - Izraelská Národná knižnica oznámila, že čoskoro sprístupní online jednu z najstarších existujúcich hebrejských biblií, starú vyše tisíc rokov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra AP. Kurátor Národnej knižnice Judaica Aviad Stollman dnes povedal, že Gasterova biblia bude sprístupnená online v rámci projektu digitalizácie všetkých 3200 vzácnych hebrejských rukopisov, nachádzajúcich sa v Britskej knižnici.

 

Izraelská Národná knižnica sa dohodla s Britskou knižnicou v Londýne na digitalizácii celej jej zbierky hebrejských rukopisov, ktorá je považovaná za najväčšiu a najvýznamnejšiu vo svete. Väčšina z rukopisov pochádza z éry stredoveku a renesancie. Zbierka obsahuje vzácne texty hebrejskej literatúry, modlitebné knižky, biblie a Talmud, ale aj texty týkajúce sa židovského mysticizmu alebo kabaly.

 

Gasterova Biblia z 9. storočia je veľmi vzácna biblia, ktorá bola pomenovaná po svojom predchádzajúcom majiteľovi, dr. Mosesovi Gasterovi (1856-1939), učencovi a duchovnom vodcovi sefardských židov v Londýne. Názorne dokazuje, ako islamské umenie ovplyvnilo dekoratívne zložky biblie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies