Islamský štát vytvorili Američania a Briti

NETKY.SK • 13 Október 2014, 18:22 • 2 min
Islamský štát vytvorili Američania a Briti

DUBAJ - Najvyšší duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí v pondelok obvinil Spojené štáty a "zlomyseľnú" britskú vlády z "vytvorenia" Islamského štátu ako aj teroristickej siete al-Kájda. Urobil tak počas prvého prejavu, odkedy minulý mesiac absolvoval operáciu prostaty a na verejnosti sa odvtedy neobjavoval.

slovakia

left justify in out

Chameneí si myslí, že USA sa touto politikou snažia "vytvoriť priepasť medzi šiitmi a sunnitmi". "Amerika, sionizmus a predovšetkým na slovo vzatý expert na vytváranie sporov - zlomyseľná britská vláda - prudko zvýšili svoje snahy o vytvorenie rozdielov medzi sunnitmi a šiitmi," vyhlásil duchovný vodca islamskej republiky v narážke na vznik IŠ.

 

Chameneího poznámky predovšetkým na adresu Británie sú v zjavnom rozpore s miernym zlepšovaním vzťahov medzi Teheránom a Londýnom po zvolení Hassana Rúháního za nového prezidenta. Británia v reakcii na vnútropolitický vývoj v Iráne v júni rozhodla o opätovnom zriadení svojho diplomatického zastupiteľstva v Teheráne. Britský premiér David Cameron sa navyše v septembri v newyorskom sídle OSN stretol so samotným Rúháním, za čo si prezident Iránu vyslúžil kritiku zo strany niektorých radikálnych duchovných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies