Islamský štát si urobil z únosov jeden zo zdrojov príjmov

NETKY.SK • 25 November 2014, 09:33 • 2 min
Islamský štát si urobil z únosov jeden zo zdrojov príjmov

NEW YORK - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá kontroluje časti územia Sýrie a Iraku, získala vlani na výkupnom sumu v rozmedzí od 35 do 45 miliónov dolárov. Informovala o tom v noci nadnes v New Yorku expertka Yotsna Lalji, ktorá pre OSN monitoruje dodržiavanie sankcií uvalených na teroristickú sieť al-Káida.

slovakia

left justify in out

Na zasadnutí výboru Bezpečnostnej rady OSN pre boj s terorizmom Yotsna Lalji spresnila, že v rokoch 2004-12 bolo teroristickým skupinám vo forme výkupného vyplatených odhadom 120 miliónov dolárov. Upozornila, že počet únosov s cieľom získať výkupné má neustále rastúci trend.

 

Výbor poukázal na to, že médiá sa sústreďujú na prípady západných rukojemníkov, za ktorých prepustenie únoscovia žiadajú veľké výkupné, v skutočnosti však väčšina obetí sú miestni ľudia unesení na území svojej vlastnej krajiny.

 

Lalji informovala, že al-Káida a jej odnože si v posledných rokoch urobili z únosov "jadro svojej taktiky na generovanie príjmov". Pripomenula pritom výrok vodcu al-Káidy Ajmána Zawahrího z októbra 2012, keď militantov na celom svete vyzval, aby unášali ľudí zo Západu.

 

Podľa odborníčkiných údajov al-Káida na Arabskom polostrove so základňou v Jemene získala v rokoch 2011-13 z výkupného okolo 20 miliónov dolárov. Al-Káida v Maghribe na severe Afriky sa vďaka výkupnému za unesených obohatila za posledné štyri roky o najmenej 75 miliónov dolárov. Extrémistické skupiny Boko Haram v Nigérii a milície aš-Šabáb v Somálsku mali z výkupného tiež milióny dolárov a skupina Džamáa abú Sajjáf na Filipínach asi 1,5 milióna dolárov. 

 

Americký prezident Barack Obama minulý týždeň nariadil preskúmať reakciu Spojených štátov na prípady, keď sa ich občania stanú rukojemníkmi v zahraničí, čo súvisí s nedávnymi brutálnymi vraždami Američanov džihádistami z IS. Analýza reakcie Washingtonu však nevyústi do zmeny dlhodobej stratégie USA, ktoré odmietajú platiť výkupné, uviedla agentúra AP, ktorá pripomenula, že mnoho vlád výkupné za svojich unesených občanov platí. 

 

Niektorí rodinní príslušníci zabitých Američanov sa sťažovali, že vláda USA nevyvinula dostatočné úsilie, aby zachránila ich blízkych. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies