Islamský štát sa opäť zmocnil strategického mesta na severne Sýrie

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 13:57 • 2 min
Islamský štát sa opäť zmocnil strategického mesta na severne Sýrie

BEJRÚT - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) dnes opäť získala kontrolu nad strategicky významným mestom Ajn Ísá na severe Sýrie, z ktorého ju pred necelými dvoma týždňami vyhnali kurdské milície YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany).

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa sýrskej ľudskoprávnej organizácie SOHR Rámího Abdala Rahmána, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters, obsadili bojovníci IS aj okolie Ajn Ísá, ležiaceho približne 50 kilometrov severne od metropoly Rakka. Tá je známa ako hlavná bašta džihádistickej organizácie IS.

 

Kurdské milície v boji proti IS podporovala náletmi vojenská koalícia pod vedením USA. Hovorcu YPG sa nepodarilo skontaktovať, aby sa mohol k najnovšej správe vyjadriť - predtým však informoval o veľkom počte bojovníkov IS útočiacich na miestne pozície Kurdov.

 

Cez Ajn Ísá prechádza významná diaľnica tvoriaca spojenie medzi sýrskym Aleppom a Mósulom na severe Iraku.

Americkí predstavitelia označili víkendové nálety na Rakku za jedny z doposiaľ najintenzívnejších útokov svojho druhu proti IS v Sýrii, uviedol Reuters. Skupina SOHR hovorí o zničení siedmich mostov cez vodné toky prechádzajúce mestom, ktoré z juhu ohraničuje rieka Eufrat. Extrémisti ovládajú z Rakky svoj tzv. "kalifát", vyhlásený počas minulého leta v obsadených častiach Sýrie a Iraku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies