Islamský štát sa dohodol na spoločnom postupe so sýrskou al-Káidou

NETKY.SK • 14 November 2014, 09:22 • 2 min
Islamský štát sa dohodol na spoločnom postupe so sýrskou al-Káidou

ISTANBUL - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa dohodla so sýrskou odnožou al-Káidy na zastavení vzájomných bojov a na spoločnom postupe voči nepriateľom. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje zo sýrskej opozície.

slovakia

left justify in out

K dohode medzi predstaviteľmi IS a takzvaného Frontu an-Nusra došlo údajne počas tajného stretnutia, ktoré sa konalo minulý týždeň na farme v severnej Sýrii. Obe strany sa na schôdzke z 2. novembra dohodli na zastavení vzájomných bojov a spoločnom postupe, ale nepristúpili k zlúčeniu svojich skupín.
      

Pre agentúru AP to uviedol popredný predstaviteľ sýrskej opozície a veliteľ povstaleckých jednotiek, bojujúcich proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. Ani jeden z informátorov si neželal byť menovaný. Dohoda oboch teroristických skupín by podľa AP bola vážnym úderom pre stratégiu Washingtonu, ktorá počíta s vyzbrojením umiernených povstaleckých skupín a ich nasadeniu voči Islamskému štátu. 
      

Ozbrojenci IS a Frontu an-Nusra zvádzali vyše roka ostré boje o to, kto bude mať rozhodujúce slovo v radoch radikálnych islamistických povstalcov.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies