Islamský štát obsadil ďalšie mesto v irackej provincii Anbár

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 12:46 • 2 min
Islamský štát obsadil ďalšie mesto v irackej provincii Anbár

BAGDAD - Ozbrojencom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa podarilo vytlačiť iracké vládne sily z ďalšieho mesta v prevažne sunnitskej provincii Anbár na západe Iraku. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne kmeňové zdroje.

slovakia

left justify in out

Islamisti sa zmocnili mesta Husajba, ktoré leží približne sedem kilometrov východne od provinčnej metropoly Ramádí. Stalo sa tak po tom, ako sa v noci nadnes z tohto sunnitského mesta stiahla iracká polícia a bojovníci spojeneckých kmeňov, ktorým sa minula munícia.

 

Ramádí ovládajú ozbrojenci IS už od nedele. V súčasnosti sa pokúšajú konsolidovať svoje pozície východne od mesta, kde sa momentálne zhromažďujú príslušníci irackých ozbrojených síl a Iránom podporovaných šiitských milícií. Tí sa chcú pokúsiť o protiofenzívu zameranú na znovuzískanie Ramádí.

 

Dobytie Ramádí je najväčším bojovým úspechom islamistov za posledný takmer rok a predstavuje vážny úder pre pokračujúcu protiofenzívu irackých vládnych síl voči IS. Spochybňuje tiež súčasnú stratégiu medzinárodnej koalície pod vedením USA, ktorá bombarduje pozície IS v Iraku a snažila sa zabrániť aj pádu Ramádí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies