Islamský extrémista sa priznal k zničeniu mauzóleí v Timbuktu

NETKY.SK • 22 August 2016, 13:38 • 2 min
Islamský extrémista sa priznal k zničeniu mauzóleí v Timbuktu

HAAG - Islamský extrémista Ahmad Mahdí Fakí sa dnes pred Medzinárodným trestným súdom (ICC) v Haagu priznal k zničeniu mauzóleí v meste Timbuktu na severe Mali v roku 2012. Obžalovaný hneď na začiatku súdneho procesu vyhlásil, že ničenie pamiatok zaradených na Zoznam svetového dedičstva UNESCO ľutuje.

slovakia

left justify in out

"Je mi to naozaj ľúto. Kajám sa a ľutujem všetku škodu, ktorú moje činy spôsobili," povedal Fakí podľa agentúry DPA.


Ahmad Mahdí Fakí, známy aj ako abú Turab, patril k povstaleckej skupine Ansár ad-Dín napojenej na al-Káidu, ktorá v roku 2012 obsadila väčšinu severného Mali.


Fakí viedol skupinu radikálov, ktorá v Timbuktu v roku 2012 ničila historické budovy. Obvinený je zo zničenia desiatich historických budov vrátane mauzóleí a mešity, spresnila stanica BBC.
V Timbuktu na vrchole jeho vplyvu v 15. a 16. storočí pôsobilo 180 škôl a univerzít, ktoré prijímali tisíce študentov z celého moslimského sveta.


Islamskí radikáli toto mesto obsadili v roku 2012 a zničili v ňom 14 zo 16 mauzóleí, zaradených na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Budovy s jednou miestnosťou, v ktorých sa nachádzajú hroby veľkých mysliteľov z mesta, extrémisti odsúdili ako symboly modlárstva.


Fakí (40) je vôbec prvou osobou, ktorú ICC súdi pre obvinenia z úmyselného ničenia náboženských a historickým monumentov. Zadržali ho v Nigeri a následne vlani premiestnili do Haagu.


Na základe dnešného priznania viny by proces mohol skončiť ešte v priebehu tohto týždňa. Fakímu hrozí maximálne 30 ročné väzenie, uvádza BBC.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies