Islamského konvertitu Boylea dlho zadržiavaného Talibanom zatkli pre vyhrážky a sexuálne útoky

NETKY.SK • 3 Január 2018, 10:45 • 2 min
Islamského konvertitu Boylea dlho zadržiavaného Talibanom zatkli pre vyhrážky a sexuálne útoky

MONTREAL - Kanaďana Joshuu Boyla, ktorého spolu s jeho americkou manželkou a deťmi zadržiavali päť rokov ako rukojemníka v Afganistane a Pakistane, zatkli v Ottawe a obvinili z početných trestných činov vrátane sexuálneho napadnutia, protizákonného väznenia a slovného vyhrážania sa smrťou.

slovakia

left justify in out

Joshua Boyle dávnejšie konvertoval na islam, podnikol s manželkou cestu do Afganistanu, kde ho v roku 2012 uniesli ozbrojenci napojení na Taliban. V súvislosti s jeho oslobodením zahynuli v októbri 2017 štyria pakistanskí vojaci.

 

Boyle (34) sa 1. januára 2018 postavil pred súd v kanadskom hlavnom meste Ottawa a odvtedy je vo väzbe. Medzi 15 obvineniami vznesenými proti nemu je osem obvinení z útoku, jedno z donucovania "užiť škodlivú látku" a jedno zo zavádzania polície, uviedol denník Toronto Star. K trestným činom dochádzalo v Ottawe od 14. októbra do 30. decembra 2017.

 

Podľa Boylovho advokáta Erica Grangera jeho klient nikdy predtým nemal problémy. "Ešte nám neboli poskytnuté nijaké dôkazy proti nemu, čo je v prvej fáze typické," poznamenal. Súdom nariadený zákaz bráni zverejniť informácie o totožnosti údajných obetí alebo predložených dôkazoch.

 

Boyla, jeho manželku Caitlan Colemanovú a ich tri deti zachránilo v októbri pri dramatickom zásahu komando pakistanských bezpečnostných síl.

 

Kanaďana, ktorý bol pracovníkom call centra, a jeho tehotnú manželku uniesli v roku 2012 v Afganistane militanti z Hakkáního siete napojenej na radikálne hnutie Taliban, keď dvojica trampovala v oblasti ovládanej Talibanom. Ich deti sa narodili v zajatí. Na tlačovej konferencii po príchode do Kanady Boyle vyhlásil, že jeho manželku militanti znásilňovali a že zabili ich štvrté dieťa, dievčatko. Dodal, že rodina sa bude sústreďovať na budovanie "bezpečného útočiska" pre deti, ktoré zajatie prežili, na "ich duševné povznesenie a snahu vrátiť im aspoň časť detstva, o ktoré prišli".

 

Boyle pred svojím únosom prejavoval silný záujem o terorizmus a bol v minulosti krátko ženatý so ženou, ktorá bola sestrou väzňa z Guantánama a dcérou vysokopostaveného spolupracovníka Usámu bin Ládina, vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Káida.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies