Brexit írske hranice nenaruší, myslí si Trump

NETKY.SK • 6 Jún 2019, 07:11 • 2 min
Brexit írske hranice nenaruší, myslí si Trump

DUBLIN - Americký prezident Donald Trump navštívil Írsko, kde sa stretol s tamojším premiérom Leom Varadkarom a diskutovali na tému hraníc medzi Írskom a Severným Írskom po brexite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Myslím, že to všetko bude fungovať veľmi dobre, s vašim múrom, vašimi hranicami," vyjadril sa Donald Trump počas rokovaní v Shannone na juhozápade Írska. "Domnievam sa, že vec, ktorej sa chceme vyhnúť, je, samozrejme, múr alebo hranica medzi nami (oboma časťami írskeho ostrova)," reagoval na Trumpove slová írsky premiér. "Spôsob, akým to teraz funguje, je dobrý, určite sa chcete pokúsiť to udržať tak, ako to je," vysvetľoval ďalej šéf Bieleho domu. "Som si istý, že to bude fungovať veľmi dobre," dodal.

 

img

 

Severné Írsko patrí do Spojeného kráľovstva a medzi ním a Írskou republikou je v súčasnosti takzvaná „mäkká“ hranica, ktorá zabezpečuje voľný pohyb ľudí aj tovaru. To by sa však mohlo zmeniť po tom, čo sa Veľká Británia osamostatní od EÚ. Brexit totiž vyvoláva obavy, že by sa podmienky na hraniciach zmenili, čo by narušilo krehký mier v Severnom Írsku.

 

img

 

Donald Trump strávil posledné dni na návšteve Británie a Írska. Svoju návštevu tu ukončil včera v Portsmouthe, kde si spolu so svetovými lídrami vrátane členov kráľovskej rodiny pripomenuli 75. výročie vylodenia spojeneckých vojsk vo francúzskej Normandii. Dnes sa presunie do Francúzska a taktiež zúčastní na oslavách tohto výročia a stretne sa s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies