Írsko sa odvolá proti rozhodnutiu EÚ, že Apple má doplatiť rekordné dane

NETKY.SK • 19 December 2016, 16:20 • 2 min
Írsko sa odvolá proti rozhodnutiu EÚ, že Apple má doplatiť rekordné dane

DUBLIN - Írsko sa odvolá proti rozhodnutiu Európskej únie, podľa ktorého má Dublin od americkej technologickej spoločnosti Apple vymôcť dane v rekordnej sume 13 mld. eur, pretože firma má podľa Bruselu nelegálne daňové výhody. O rozhodnutí odvolať sa informovalo v pondelok írske ministerstvo financií.

slovakia

left justify in out

Nariadením, ktoré eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová zverejnila 30. augusta tohto roka, EÚ žiada firmu Apple, aby doplatila dane zo ziskov v únii za roky 2003 až 2014. Správa eurokomisárky dospela k záveru, že spoločnosť Apple na vyhýbanie sa daniam využila dve účelovo založené firmy v Írsku. Základným argumentom Írska je tvrdenie, že eurokomisárka Vestagerová má riešiť iba nelegálnu štátnu pomoc poskytujúcu nespravodlivú výhodu konkrétnej firme. EÚ však podľa Dublinu zaútočila na politiku, ktorú Írsko uplatňuje voči všetkým zahraničným firmám na svojej pôde.


Írsko má najrýchlejšie rastúcu ekonomiku v Európe, ktorej motorom je export približne tisícky nadnárodných spoločností zamestnávajúcich 5 percent pracovnej sily v krajine a tvoriacich takmer štvrtinu hrubého domáceho produktu. Apple je v súčasnosti najväčším súkromným zamestnávateľom v druhom najväčšom írskom meste Cork s viac ako 5 500 zamestnancami. Ekonómovia odhadujú, že podnikanie firmy Apple v meste Cork pumpuje do írskej ekonomiky ročne zhruba 16 mld. eur vo forme miezd, daní a investícií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies