Iránsky prezident víta výsledky parlamentných volieb, ktoré vyhrali reformisti

NETKY.SK • 1 Máj 2016, 12:08 • 2 min
Iránsky prezident víta výsledky parlamentných volieb, ktoré vyhrali reformisti

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes privítal úspech bloku reformných a umiernených strán v parlamentných voľbách, ktorých druhé kolo sa v Iráne konalo koncom tohto týždňa.

slovakia

left justify in out

Z oficiálnych výsledkov zverejnených uplynulú sobotu vyplýva, že reformisti a umiernení spojenci prezidenta Hasana Rúháního vyhrali parlamentné voľby v Iráne, ale v parlamente nebudú mať väčšinu.

Rúhaní dnes v prejave prednesenom v rámci osláv Sviatku práce uviedol, že voliči si v oboch kolách parlamentných volieb - vo februári i minulý piatok - "vybrali to najlepšie".

 

Agentúra AP pripomenula, že proreformným silám chýbali tri hlasy, aby mali v iránskom parlamente väčšinu. Napriek tomu budú vďaka svojim 143 zástupcom najsilnejším blokom. Konzervatívne krídlo bude v parlamente reprezentovať 86 poslancov a nezávislých bude v parlamente 61.

 

Tábor umiernených a proreformných síl podporuje Rúháního politiku otvárania sa Iránu i kľúčovú zmluvu o iránskom jadrovom programe, ktorú Teherán uzavrel vlani v lete so šiestimi jadrovými mocnosťami. Úspech proreformných síl vo voľbách súčasne zvyšuje aj Rúháního šance na znovuzvolenie v budúcoročných prezidentských voľbách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies