V 78 percentách škôl môžu mať ľudia s obmedzenou mobilitou problém

NETKY.SK • 25 Október 2022, 13:46 • 2 min
V 78 percentách škôl môžu mať ľudia s obmedzenou mobilitou problém

BRATISLAVA - V 78 percentách škôl môžu mať žiaci, zamestnanci a rodičia s obmedzenou mobilitou problém dostať sa do priestorov školy bez ďalšej podpory.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z monitoringu, ktorý zrealizovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v súvislosti s debarierizáciou škôl. Uviedol to v utorok počas tlačovej konferencie šéf rezortu školstva Ján Horecký. Zmeniť tento stav majú investície, ktoré budú na tento zámer smerovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. "Problém môže nastať aj pri elementárnych potrebách. V materských školách nemá ani jedno bezbariérové hygienické zariadenie 70 percent škôl. Až 77 percent základných škôl a 76 percent stredných škôl nemá bezbariérové toalety," vymenoval Horecký. Poukázal tiež na to, že školám chýba aj metodické usmernenie, ako postupovať pri debarierizácii a pri realizácii potrieb takýchto detí v rámci inklúzie. Rezort školstva pripravil definíciu štandardov pre debarierizáciu, vytvoril i pracovný manuál, ktorý dokáže zriaďovateľom aj vedeniu škôl pomôcť naplno využiť prostriedky. Manuál obsahuje usmernenia a na základe toho budú vedieť školy odstrániť bariéry. Dôležité podľa slov Horeckého je, aby každé dieťa malo možnosť bez rozdielu sa vzdelávať. V oblasti vysokého školstva sa podľa šéfa rezortu školstva má zaviesť definícia periodického hodnotenia vedeckého výkonu vysokých škôl realizovaného za účasti medzinárodných hodnotiteľov. Hodnotenie bude podľa neho jednotné pre všetky vysoké školy, rovnako aj pre výskumné inštitúcie. Zjednodušiť sa má aj režim uznávania kvalifikácií pre vzdelávanie regulovaných povolaní. "Urobili sme zmeny, po ktorých volala verejnosť a prax," uzavrel Horecký. Slovensko podáva už druhú žiadosť o platbu z plánu obnovy a odolnosti, tentoraz vo výške 815 miliónov eur. Na brífingu o tom v utorok informoval premiér Eduard Heger (OĽANO). O prvú platbu vo výške 458 miliónov eur bolo požiadané ešte 19. apríla. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies