Aktualizované: Prezidentské voľby v Iráne predĺžili o 5 až 6 hodín, severnú oblasť postihlo silné zemetrasenie

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 18:18 • 2 min
Aktualizované: Prezidentské voľby v Iráne predĺžili o 5 až 6 hodín, severnú oblasť postihlo silné zemetrasenie

TEHERÁN - Iránske ministerstvo vnútra predĺžilo hlasovanie v dnešných prezidentských voľbách, pretože voliči v hlavnom meste Teherán prichádzajú do volebných miestností v obrovských počtoch a vytvárajú sa tam dlhé rady.

slovakia

left justify in out

Aj voliči v provinciách prichádzajú v davoch odovzdať hlas, hlásili iránske médiá. Volebné miestnosti sa preto dnes budú zatvárať o niekoľko hodín neskôr - namiesto 18.00 h miestneho času (15.30 h SELČ) to bude o 23.00 h miestneho času alebo dokonca o polnoci (20.30 h alebo 21.30 h SELČ).

 

Práve počas volieb zasiahlo horskú oblasť na severe Iránu zemetrasenie s magnitúdou 4,1. Ešte nie je jasné, či zemetrasenie nejako ovplyvnilo hlasovanie vo voľbách. Zatiaľ nie sú hlásené zranenia ani škody. Iránske seizmologické centrum informovalo, že zemetrasenie malo magnitúdu 4,1 a vyskytlo sa v hĺbke 12 kilometrov. Centrum dodalo, že otrasy postihli mesto Bodžnord v iránskej provincii Severný Chorásán.
 

Výsledok prezidentských volieb zrejme predurčí, či krajina bude ďalej pokračovať v politike otvárania sa Západu.

 

Oprávnených hlasovať je približne 56 miliónov Iráncov. Predbežné výsledky by mali byť známe v sobotu ráno a konečné v sobotu večer alebo v nedeľu, informovala agentúra DPA.

 

Okrem Rúháního sa o podporu voličov uchádzajú konzervatívny duchovný Ebráhím Raísí, bývalý minister kultúry Mostafá Mír Salím a bývalý minister telesnej výchovy Mostafá Hášemitabá. Z prezidentských volieb odstúpil 16. mája reformistický prvý viceprezident Eshák Džahángírí, aby posilnil kampaň Hasana Rúháního.

 

Deň predtým sa vzdal prezidentskej kandidatúry konzervatívny starosta Teheránu Mohammad Báker Kálíbáf. Odstúpil v prospech kandidáta tvrdého krídla - Ebráhíma Raísího, ktorý je podľa iránskej štátnej televízie favoritom najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

 

Voľby sa vo veľkej miere považujú za akési referendum o jadrovej dohode so svetovými veľmocami, ktorú vyrokovala vláda súčasného prezidenta Rúháního. Podľa tejto dohody Irán obmedzil obohacovanie uránu výmenou za zrušenie niektorých ekonomických sankcií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies