Irán sprevádzkoval dve uránové bane a spracovateľský závod

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 13:28 • 2 min
Irán sprevádzkoval dve uránové bane a spracovateľský závod

DUBAJ – Irán uviedol do prevádzky dve uránové bane a závod na spracovanie uránovej rudy. V utorok to počas návštevy Iránskej agentúry pre atómovú energiu povedal prezident Mahmúd Ahmadínedžád.

slovakia

left justify in out

Islamská republika sa podľa neho nevzdá svojho jadrového programu ani na nátlak zo strany medzinárodného spoločenstva. “Svetové mocnosti sa všemožne snažia zabrániť Iránu v jadrovom programe, no my ho máme,” vyhlásil iránsky prezident. Irán sprevádzkoval bane Saghand 1 a 2 pri meste Jazd, kde budú urán ťažiť z hĺbky 350 metrov. Pri príležitosti Dňa jadrovej technológie tiež obnovil činnosť závodu na takzvaný žltý koláč v meste Ardakan, ktorý je schopný produkovať až 60 ton spracovanej uránovej rudy. Uránové bane na trh nedodávajú uránovú rudu, ale 85-percentný uránový koncentrát známy ako žltý koláč, ktorý je zmesou oxidov uránu. Ani žltý koláč nie je vhodný ako palivo pre väčšinu moderných jadrových reaktorov, a preto musí prejsť procesom obohacovania. 

Teherán odmieta zastaviť obohacovanie uránu a uzavrieť jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Tvrdí, že jeho program je zameraný výlučne na mierové účely a má naň právo. Irán tiež odmieta pristúpiť na akúkoľvek dohodu pred úplným zrušením sankcií a žiada uznanie jeho práva na mierovú jadrovú energiu. Irán a skupina mocností už absolvovali niekoľko rokovaní, naposledy minulý týždeň v Kazachstane, avšak bez výsledku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies