Irán si predvolal veľvyslanca pre vydanie občana do USA

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 08:41 • 2 min
Irán si predvolal veľvyslanca pre vydanie občana do USA

NIKÓZIA - Cyperská vláda v piatok potvrdili, že iránska vláda si vo štvrtok predvolala veľvyslanca Nikózie v Teheráne s cieľom vyjadriť nespokojnosť s aprílovým vydaním iránskeho občana do Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Stať sa tak malo na základe porušenia sankcií OSN uvalených na islamskú republiku za sporný jadrový program. Cyperské ministerstvo zahraničných vecí v piatok potvrdilo, že tamojší súd skonštatoval, že voči Iráncovi existuje dostatok dôkazov pre jeho vydanie do USA. Podľa neoficiálnych informácií sa pokúsil prepašovať do Iránu náhradné diely pre potreby iránskej armády a "dopustil sa tak vážnych porušení" zákonov, na základe ktorých musela Nikózia vyhovieť americkej žiadosti.

Teherán odmieta zastaviť obohacovanie uránu a uzavrieť jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Tvrdí, že jeho program je zameraný výlučne na mierové účely a má naň právo. Irán tiež odmieta pristúpiť na akúkoľvek dohodu pred úplným zrušením sankcií a žiada uznanie svojho práva na mierovú jadrovú energiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies