Čo všetko sa nachádza vo vode, ktorá nám tečie z kohútika?

NETKY.SK • 6 Marec 2019, 13:45 • 2 min
Čo všetko sa nachádza vo vode, ktorá nám tečie z kohútika?

Slovensko je hneď po Rakúsku druhou krajinou na svete s najväčšou zásobou pitnej vody. Okrem toho, že do domácností je voľne prístupná, je táto voda aj veľmi kvalitná. Až 84% pochádza práve z podzemných zdrojov. Samotná kvalita vody v porovnaní so svetovým priemerom presahuje určité normy kvality, a preto sa tu občas stretávame s problémami. Na čo všetko treba dbať pri kvalite vody, a čo všetko sa vo vode nachádza?

slovakia

left justify in out

Tvrdosť vody a obsah železa vo vode

 

Voda, ktorá obsahuje nadmerné množstvo horčíka a vápnika sa nazýva tvrdá voda. Viac ako 75% domácností má problém s tvrdosťou vody, ktorá spôsobuje problémy najmä pri vykurovaní a správnej funkčnosti spotrebičov. Vode bohatej na vápnik a horčík môžeme „vďačiť“ za vodný kameň, ktorý sa ukladá na práčkach, batériách, sprchových kútoch a tým znižuje ich životnosť. Taktiež voda s veľkým obsahom železa spôsobuje usadeniny, zmenu farby, chuti a bielizeň môže byť po vypraní špinavá. Najtvrdšia voda je na Západnom Slovensku, naopak najmäkšia na Strednom. Riešením pre domácnosti je zmäkčenie vody pomocou ionizácie či použitia špeciálnych filtrov.

 

Baktérie a vírusy

 

Voda je ideálnym prostredím na množenie sa rôznych druhov mikroorganizmov, ktoré pri vniknutí do ľudského tela spôsobujú rôzne choroby. Na Slovensku je voda z kohútika vo väčšine prípadov bezpečná, avšak ohrozené sú studne. Rozbor vody je v týchto prípadoch veľmi dôležitý, hlavne ak sa voda používa na polievanie rastlín či pre zvieratá. Čo v prípade, ak rozbor ukáže, že voda nie je „zdravá?“ 

 

V prípade, ak vykonaný rozbor ukáže, že voda nedosahuje dostatočnú kvalitu je potrebné identifikovať v čom je problém. Následne sa vyhľadá vhodné riešenie a s najvyššou znalosťou odporučia zariadenie (zmäkčovač, filter, reverzná osmóza, atď.), ktoré zaručí okamžité zlepšenie kvality a chuti vašej vody.

 

Napriek tomu, že vodárenské a hygienické spoločnosti kvalitu vody neustále kontrolujú, voda sa putovaním cez potrubie až do kohútika v domácnosti môže miestami práve po kvalitatívnej stránke zmeniť. Najmä pri starých domoch sa do vody môžu cez skorodované potrubia dostať nečistoty, ktoré znížia kvalitu vody a vedú potom už k spomínaným chorobám. 

 

"V takom prípade, odporúčame zainvestovať do kúpy filtračného zariadenia, ktoré nielen zmäkčí vašu vodu, ale aj komplexne odstráni nadmerný obsah železa usadzujúci sa v potrubiach, v bojleroch a napokon aj na domácich spotrebičoch. Zmäkčením vody predídete mnohým zdravotným rizikám (ťažkosti s pečeňou, problémy s krvotvorbou, zhoršená kvalita pokožky, ekzémy) a ušetríte množstvo nákladov spojených s kúpou nových produktov či reklamáciou.", odpovedali nám špecialisti zo spoločnosti Čistá voda.

 

img

 

pH Vody

 

Vodu podľa pH delíme na živú a mŕtvu vodu. Živá voda, iným názvom alkalická, je zásaditá voda s vyšším pH (okolo 7,40). Táto voda je ideálna na pitie a varenie. Mŕtva voda má pH pod 7. Aj tento druh má však svoje výhody. Používa sa na starostlivosť o pleť, dezinfekciu alebo umývanie domácich zvierat. Hodnotu pH vody je možné regulovať a prispôsobovať. 

 

Spoločnosť Čistá voda odporúča investovať do drahších ionizátorov vyrobených z kvalitných materiálov, keďže táto investícia sa pozitívne prejaví na zdraví. Ionizátory vody sú určené všetkým ľuďom, ktorí chcú žiť zdravšie a cítiť sa lepšie. Vo vyspelých krajinách ako je napríklad Japonsko, sú vďaka svojim pozitívnym účinkom uznané ako zdravotnícke pomôcky v nemocničných zariadeniach. Pitie ionizovanej vody zvýši energiu a pôsobí ako prevencia voči civilizačným ochoreniam.

 

Chlór

 

Chlór je látka, ktorá sa používa na zneškodnenie baktérií a vírusov nachádzajúcich sa vo vode. V malých množstvách je neškodný, no pri väčších môže spôsobiť závažné zdravotné problémy. Už aj pri sprchovaní sa chlór vstrebáva do pokožky, preto mnohí špecialisti odporúčajú používanie sprchovej filtračnej hadice, uhlíkové filtre či filtre na báze osmózy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona