REPORTÁŽ: Smer sa obrátil na ústavný súd v súvislosti s predlžovaním núdzového stavu

NETKY.SK • 22 Marec 2021, 14:20 • 2 min
REPORTÁŽ: Smer sa obrátil na ústavný súd v súvislosti s predlžovaním núdzového stavu

BRATISLAVA - Členovia opozičnej strany Smer-SD sa obrátili na Ústavný súd SR v súvislosti s predĺžením núdzového stavu o ďalších 40 dní.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom infromoval predseda strany a bývalý premiér Robert Fico, ktorý namiesta nedostatočné odôvodnenie rozhodnutia vládneho kabinetu. 

 

Strana hovorí, že uznesenie vlády zo 17. marca, ktorým o predĺžení núdzového stavu rozhodla, je v rozpore s Ústavou SR aj s ústavným zákonom o bezpečnosti štátu, ktorý hovorí o podmienkach vyhlasovania a predlžovania núdzového stavu.

 

 

„Sme presvedčení, že predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní bolo aktom svojvôle vlády SR, že toto rozhodnutie nespĺňa prísne kritéria ústavnosti, ako ich predpokladá ústavný zákon o bezpečnosti štátu. Rovnako sme presvedčení, že neexistujú ani žiadne parametre na odôvodnenie toho, v akom rozsahu boli obmedzené základné ľudské práva a slobody,“ vyhlásil Fico. 

 

Bývalý premiér poukázal aj na aktuálnu koaličnú krízu a jej zloženie z „neštandardných“ politických subjektov. Tvrdí, že takéto strany nevedia garantovať stabilitu ani sociálny dialóg. Slovensko je preto podľa neho pri nich odsúdené na chaos a ostré vnútrokoaličné spory.

 

img

 

Súvisiaci článok: Smer-SD bude riešiť núdzový stav na Ústavnom súde

 

Boris Susko je presvedčený, že existujú aj také opatrenia na zvládnutie pandémie, ktoré by nemuseli byť naviazané na núdzový stav. Ako príklad uviedol opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR pri úprave podmienok, za ktorých môžu byť otvorené rôzne prevádzky.

 

Strana Smer-SD  dodáva, že budú rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu. Členovia strany nepochybujú o tom, že koalícia urobí všetko preto, aby neboli predčasné parlamentné voľby. A ako jedinú možnosť ich vyvolania preto považuje referendum.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies