Irán nariadil irackým povstalcom pripraviť sa na útoky na ciele USA

NETKY.SK • 6 September 2013, 10:55 • 2 min
Irán nariadil irackým povstalcom pripraviť sa na útoky na ciele USA

WASHINGTON - Spojené štáty zachytili nariadenie iránskeho vedenia, ktorým ozbrojenci v Iraku dostali pokyn zaútočiť na americké záujmy v Bagdade v prípade, že USA spustia vojenský útok na Sýriu. Informoval o tom vo štvrtok americký denník Wall Street Journal.

slovakia

left justify in out

Podľa nemenovaného amerického zdroja, ktorý informoval denník, je jedným z cieľov v Bagdade americké veľvyslanectvo. Wall Street Journal napísal, že zdroj nespresnil ďalšie potenciálne ciele. Zrejme aj v súvislosti s týmto rizikom americké ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vystríhalo občanov USA pred cestami do Iraku, podotýka agentúra Reuters.

Wall Street Journal napísal, že nariadenie iránskeho vedenia sa podarilo zachytiť v uplynulých dňoch a vydal ho veliteľ jednotiek Kuds Revolučných gárd. Jeho adresátom sú Iránom podporované šiitské polovojenské oddiely v Iraku. Podľa amerického denníka tieto milície majú byť pripravené odpovedať silou na vojenský úder USA voči Sýrii.

O podporu pre tento plán požiadal prezident USA Barack Obama členov Kongresu v uplynulých dňoch. Vojenský útok na Sýriu má byť odvetou za použitie chemických zbraní voči sýrskym civilistom, z ktorého vláda USA podozrieva režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Cesty amerických občanov do Iraku sú vzhľadom na tamojšiu bezpečnostnú situáciu podľa varovania amerického rezortu diplomacie naďalej nebezpečné.

Ministerstvo nedávno aktualizovalo informácie o situácii v Iraku a upozornilo občanov USA na riziká pobytu v Iraku, kde naďalej dochádza k teroristickým útokom i únosom a ďalším násilnostiam. Intenzita činnosti početných povstaleckých skupín, vrátane miestnej odnože teroristickej siete al-Káida, dosiahla úroveň, akú Irak nezažil od roku 2008. Ministerstvo vo svojom varovaní upozorňuje, že "schopnosť veľvyslanectva reagovať na situácie, keď sa občania USA ocitnú v ťažkostiach, vrátane ich zatknutia, je veľmi obmedzená".

Ministerstvo zahraničných vecí USA a Ústredná spravodajská služba (CIA) odmietli správu Wall Street Journal komentovať, dodáva agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies