Irán bude mať prvú veľvyslankyňu od islamskej revolúcie

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 12:42 • 2 min
Irán bude mať prvú veľvyslankyňu od islamskej revolúcie

DUBAJ - Irán vymenuje svoju prvú veľvyslankyňu v zahraničí od islamskej revolúcie v roku 1979.

slovakia

left justify in out

V pondelok v neskorých hodinách o tom informovali tlačové agentúry Fars a Mehr. Funkciu podľa nich získa súčasná hovorkyňa ministerstva zahraničia Marzíah Afkhamová, jedna z najvyššie postavených ženských osobností v krajine. Zatiaľ však podľa agentúr nie je jasné, v ktorej krajine bude Irán reprezentovať.

 

Afkhamová sa tak stane prvou veľvyslankyňou od islamskej revolúcie a len druhou v histórii Iránu vôbec. Doteraz jedinou ženskou iránskou diplomatkou bola Mehrangíz Dolatšahíová, ktorá pôsobila v 70. rokoch v Dánsku.

 

Ľudskoprávne skupiny často kritizujú Irán v súvislosti so ženskými právami vrátane vysokej úrovne domáceho násilia či nútených manželstiev dievčat, niekedy len 10-ročných. Prezident Hassan Rúhání prisľúbil zlepšenia v tejto oblasti v rámci svojej predvolebnej kampane v roku 2013, pokrok v domácich reformách je však pomalý. Rúháního predchodca Mahmúd Ahmadínedžád vymenoval prvú ženskú ministerku od islamskej revolúcie v roku 2009. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies