St. Louis si zahrá finále Stanley Cupu po dlhých 49 rokoch

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 10:10 • 2 min
St. Louis si zahrá finále Stanley Cupu po dlhých 49 rokoch

ST. LOUIS - Tak toto čakali asi len praví fanúšikovia. Zámorská hokejová NHL v noci spoznala už aj svojho druhého finalistu v bojoch o Stanleyho pohár. Hokejisti St. Louis Blues postúpili do záverečného kola play off cez San Jose Sharks, ktorému nedali na domácom ľade absolútne žiadnu šancu.

slovakia

left justify in out

San Jose už v druhom zápase po sebe dostali 5 gólov. To sa v zápasoch play off, kde o trimufe rozhoduje aj najmenšia chyba, jednoducho nemôže stať. Takúto kanonádu dostali od "Bluesmanov". Vo finále sa teda stretnú mužstvá s bohatou históriou. 

 

Domáci "Bluesmani" kráčali za postupom od úvodu, keď sa dostali do vedenia už v 2. minúte zásluhou Davida Perrona. Na 2:0 zvýšil Vladimir Tarasenko, hostia znížili v druhej tretine Dylanom Gambrellom, ale potom sa presadili len hráči St. Louis - ďalšie góly pridali Brayden Schenn, Tyler Bozak a Ivan Barbašev. To, čo St. Louis chýbalo počas celého trvania play off sa nakoniec prejavilo v sérii so Sharks. Mužstvo ťahali elitní útočníci, od ktorých sa to od začiatku aj čakalo. Skvelú sériu proti Sharks odohral ruský útočník Vladimir Tarasenko, ktorý bodoval v každom zo šiestich zápasov. Stal sa len druhým hráčom v histórii Blues, ktorému sa to podarilo v tejto fáze. Pred ním to dokázal Gary Sabourin v roku 1969. Navyše nemôžeme ani zabudnúť na trojgólového strelca v 5. zápase Jadena Schwartza, ktorý takisto veľmi významne prispel na postup do finálových bojov. 

 

 

 

Naposledy hralo St. Louis vo finále v roku 1970. To sa ale liga riadila ešte starými pravidlami. Takto ďaleko sa im teda podarilo, v súčasnom formáte play off, prebojovať prvý raz. Po zápase sa, ako už býva pravidlom, nedotkli trofeje Clarence S. Campbell Bowl, ktorá je určená pre víťaza Západnej konferencie. Získali ju už v rokoch 1969 a 1970, keď sa udeľovala víťazovi základnej časti vtedajšej Západnej divízie.

 

img

 

V januári boli hokejisti St. Louis posledným tímom celej NHL. No po príchode gólmana Jordana Binningtona z farmy sa tím akoby prebudil, a od januára do konca základnej časti nazbieral na svoje konto najviac výhier zo všetkých tímov. Dvadsaťpäťročný Binnington neprehral zatiaľ od svojho nástupu do NHL ani raz viac ako dva zápasy za sebou a výraznou mierou sa zaslúžil o prvý postup Blues do finále po 49 rokoch. Postupne sa predierali tabuľkou stále vyššie, až sa im napokon podarilo postúpiť do vyraďovacej časti. Teraz sú však najlepším tímom západnej konferencie a od celkového víťazstva ich delia 4 výhry. Blues však vo svojich doterajších troch finálových účastiach (1968 - 1970) nevyhrali ani jeden zápas, v ich predchádzajúcom finále v roku 1970 ich zmietol z ľadu práve Boston a to so skóre 4:0 na zápasy. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

THE LONG-AWAITED REMATCH. HERE WE GO!!! #WeAllBleedBlue #stlblues

Príspevok, ktorý zdieľa St. Louis Blues (@stlouisblues),

 

Obrat v hernom systéme Blues nastal aj po príchode trénera Craiga Berubeho, ktorý po slabom vstupe do sezóny vystriedal Mikea Yeoa. "Snažili sme sa dostať na správnu cestu. Keď sa nám to podarilo v priebehu januára a februára, vedel som, že sme dobrý tím. V play off sa môže stať čokoľvek a aj sa to splnilo," povedal Berube pre espn.com. 

 

Blues po kontroverznom góle Erika Karlssona, ktorý rozhodol v predĺžení po prihrávke rukou, prehrávali 1:2 na zápasy, ale tromi víťazstvami za sebou sériu otočili. "Stále sme verili, že to dokážeme. Je to neuveriteľný pocit," vyjadril sa Tarasenko.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Your St. Louis Blues are headed to the #StanleyCup Final. #stlblues #WeAllBleedBlue

Príspevok, ktorý zdieľa St. Louis Blues (@stlouisblues),

 

Sharks doplatili aj na zranenia, v poslednom zápase im chýbali veľké opory - obranca Erik Karlsson, produktívny český útočník Tomáš Hertl a kapitán Joe Pavelski. Okrem toho sa najmä fanúšikovia obávali, ako ďaleko to ich tím dotiahne, pretože súpiska Sharks patrila v tohtoročnej edícii k tým najstarším v lige. "Som hrdý na tento tím. Nemyslím si, že konečné skóre je spravodlivé, ale zaslúžili si vyhrať. Mám však pocit, že sme mohli dokázať viac a trochu sme im k tomu našimi chybami dopomohli. Boli sme v ťažkej situácii a ukázali sme, že vieme bojovať," povedal tréner Peter DeBoer.

 

img

 

Finálová séria Boston - St. Louis sa začne v noci na utorok 28. mája v bostonskej TD Garden. Bruins s kapitánom Zdenom Chárom, brankárom Jaroslav Halákom a útočníkom Petrom Cehlárikom, ktorý je v širšom tíme, zabojujú o prvý Stanley Cup od roku 2011, Blues sa pokúsia o premiérový zápis medzi šampiónov.

 

3. kolo play off NHL

6. zápas finále Západnej konferencie:

St. Louis - San Jose 5:1

/konečný výsledok série 4:2, St. Louis postúpilo do finále/

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona