Investície firiem z EÚ do výskumu a vývoja v roku 2009 klesli, lídrom je Ázia

NETKY.SK • 27 Október 2010, 07:15 • 2 min
Investície firiem z EÚ do výskumu a vývoja v roku 2009 klesli, lídrom je Ázia

Investície firiem z EÚ do výskumu a vývoja v roku 2009 klesli, lídrom je Ázia

slovakia

left justify in out

Investície spoločností do výskumu a vývoja, ktoré majú sídlo v Európskej únii, klesli v roku 2009 medziročne o 2,6 %. Toto číslo je vyššie ako celosvetový priemer poklesu takýchto firemných investícií (1,9 %), ale nižší od trendu spoločností sídliacich v USA (5,1 %).
      Trend výrazného rastu investícií do výskumu a vývoja, ktorý sa začal v predchádzajúcich rokoch, v prípade spoločností so sídlom v ázijských regiónoch mimo Japonska pokračoval aj naďalej, zvýšil sa v Číne (približne o 40 %), Indii (o 27,3 %), Hongkongu (o 14,8 %), Južnej Kórei (o 9,1 %) a na Taiwane (o 3,1 %). Svoje investície do výskumu a vývoja zvýšili aj švajčiarske spoločnosti (o 2,5 %).
      Japonský výrobca automobilov značky Toyota je už druhý rok za sebou najväčším investorom (6,8 miliardy eur) do výskumu a vývoja na svete. V prvej desiatke sa nachádzajú tri spoločnosti z EÚ: Volkswagen, najväčší investor so sídlom v Európe s 5,8 miliardami eur, Nokia a Sanofi-Aventis, dve sú zo Švajčiarska (Roche, Novartis), tri z USA (Microsoft, Pfizer, Johnson&Johnson) a 10 najlepších uzatvára juhokórejský Samsung Electronics. V prvej päťdesiatke sa nachádza 14 spoločností z EÚ, 19 z USA a 12 z Japonska. Tridsať z nich svoje investície do výskumu a vývoja v roku 2009 znížilo.
      Hodnotiacu tabuľku, ktorá zahŕňa 1400 najvýznamnejších spoločností na celom svete, na základe celosvetových údajov vypracovala Európska komisia. V tabuľke sa meria celková hodnota ich investícií do výskumu a vývoja na celom svete bez ohľadu na to, kde sa uskutočňuje príslušný výskum a vývoj.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies