Na horách môže napadnúť až 20 centimetrov snehu, platí druhý lavínový stupeň

NETKY.SK • 9 Január 2023, 10:59 • 2 min
Na horách môže napadnúť až 20 centimetrov snehu, platí druhý lavínový stupeň

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých slovenských pohoriach bude od pondelňajšieho popoludnia platiť mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Spolu môže okolo 20 centimetrov nového snehu, sneženie bude spojené so silným južným vetrom. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"Nebezpečné budú hlavne severné záveterné svahy, kde predpokladáme tvorbu snehových dosiek a vankúšov. Kritické môže byť rozhranie nového a starého snehu. S množstvom nového snehu bude nebezpečenstvo rásť," priblížil Krajčí s tým, že veľké samovoľné lavíny neočakávajú. Od západu podľa Krajčího postúpi do karpatskej oblasti zvlnený studený front, ktorý prinesie zmenu v počasí. Na viacerých miestach bude v pondelok dážď alebo prehánky, vo vysokých, neskôr aj v stredných polohách sneženie. Vo vysokých polohách vietor dosiahne rýchlosť 18 až 25 metrov za sekundu, popoludní zoslabne. Krajčí dodal, že hranica súvislej snehovej pokrývky je približne 1300 metrov nad morom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies