Inteligentné mestá sú budúcnosťou Európskej únie

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 16:41 • 2 min
Inteligentné mestá sú budúcnosťou Európskej únie

KOŠICE – Inteligentné mestá (Smart cities ) ponúkajú čisté životné prostredie, efektívnu doprava, inovatívne využitie informačných technológií, kvalitnejší život obyvateľov. Ako sa takýmito Smart cities môžu stať aj slovenské mestá a čo je pre to potrebné spraviť, boli hlavné otázky v rámci Regionálneho diskusného fóra Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu, ktoré sa dnes konalo v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach.

slovakia

left justify in out

„Pri podpore a budovaní Smart cities je potrebné počúvať starostov a samotné mestá. Je evidentné, že bez miest sa veci riešiť nedajú. Každý primátor chce svoje mesto spraviť inteligentné,” myslí si podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Upozornil na spoluprácu viac než 7 400 miest v rámci takzvaného Globálneho konventu starostov. Eurokomisár tiež pripomenul rôzne spôsoby financovania, ktoré môžu mestá využiť. Okrem klasických eurofondov sa mestá „musia naučiť využívať finančné nástroje a PPP platformy”. Za jeden z nástrojov vhodných na podporu Smart cities označil aj Európsky fond pre strategické investície (EFSI).

„Smart cities sú budúcnosť Únie. Základným predpokladom využitia tohto konceptu je rozvoj nových technológií,“ povedal v rámci diskusie poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Digitalizácia a výmena informácii robí mestá inteligentnejšími, preto považuje za jednu zo základných bariér takzvané geoblokovanie - obmedzovanie prenosnosti online služieb. Rozdiely v rozvinutosti miest sa podľa neho podarí znížiť najmä podporou infraštruktúry, inovácií, ako aj ľudského kapitálu.

„V Európskom parlamente sme schválili harmonizáciu frekvenčných pásiem, čo privedie rýchly internet do našich miest, ale aj na vidiek. Schválili sme aj odstránenie geoblokovania, čo umožní lepšiu cezhraničnú spoluprácu samospráv. A čoskoro príde aj nový digitálny trh, ktorý otvorí celkom nové možnosti pre ľudí, firmy a samosprávy,“ dodal Štefanec.

Aj podľa europoslankyne Moniky Smolkovej poskytuje Európska únia mestám dostatok možností financovania. „Často je však v mysli starostov a primátorov, že stačí len pokosiť trávnik či pozbierať odpadky,” upozornila Smolková. Veľa spôsobov, ako mesto spraviť inteligentným, už podľa nej existuje, treba ich však aplikovať. Spomenula napríklad využívanie digitálnych technológií v turizme.

„Svoju Smart city stratégiu začne čoskoro pripravovať aj mesto Košice v spolupráci s košickou technickou univerzitou, ktorá toto diskusné fórum hostila,“ oznámila námestníčka košického primátora Renáta Lenártová. Dodala, že cieľom tejto stratégie bude nielen modernizácia mobility ľudí a čistota životného prostredia v meste, ale aj prilákanie nových investícií.

Organizátorom diskusného fóra v rámci Dni Európy v Košiciach bola Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie v SR a Technickou univerzitou v Košiciach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies