Inteligentná technológia v policajných autách automaticky rozozná ŠPZ kradnutého auta

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 16:30 • 2 min
Inteligentná technológia v policajných autách automaticky rozozná ŠPZ kradnutého auta

BRATISLAVA – Naši policajti budú už tento týždeň brázdiť slovenské cesty v nových takzvaných „superautách“. Tieto superinteligetné autá budú kontrolovať nielen účastníkov cestnej premávky, ale aj samotných policajtov.

slovakia

left justify in out

Téma policajných superáut sa po prvýkrát otvorila v druhej polovici roku 2013. "Realizáciu tohto projektu chceme postupne spúšťať v praxi už v najbližšom období," povedala pre netky.sk hovorkyňa PZ Denisa Baloghová. Podľa našich informácií by sa naše cesty mali tieto vozidlá dostať už tento týždeň.

 

"K dispozícii je 780 „inteligentných“, plne vybavených vozidiel, a ďalších 1600, ktoré budú mať niektoré moduly ako napríklad GPS," informovala netky.sk Baloghová. Kontrolovať ich bude operačný dôstojník, ktorý bude mať prehľad o tom, kde sa jednotlivé vozidlá nachádzajú, ale aj to, čo práve robia a kedy spustia výstražné znamenia. "V prípade potreby tak môže auto navigovať svoju posádku priamo na miesto činu. Obsahujú tiež ďalšie moduly pre rýchlejší a efektívnejší výkon služby," dodala Baloghová. To znamená, že sa policajti nebudú už môcť v práci zašívať.

 

Autá sú vybavené kamerou

Vozidlá sú vybavené aj kamerami, ktoré budú zaznamenávať policajtov počas výkonu ich služby a počas komunikácie s verejnosťou a účastníkmi cestnej premávky. Policajti majú nariadené, aby sa komunikácia vykonávala pred kamerami, aby sa predišlo nezrovnalostiam pri výkone služby. Kamerový záznam bude slúžiť ako plnohodnotný dôkazový materiál pri prípadom trestnom konaní.

 

„V drvivej väčšine sa budú vykonávať úkony vo vzťahu k občanom pred kamerou. To je dôležité pre občana, aby mal istotu, že polícia koná slušne. Ale aj pre policajta, na ochranu pred možným budúcim obvinením, že nepostupoval zákonne,“ povedal viceprezident Policajného zboru plk. JUDr. Ľubomír Ábel.

 

Najčastejším trestným činom u policajtov je práve zneužívanie právomoci verejného činiteľa na úseku dopravných priestupkov.

 

img

 

Inteligentné auto

Nové policajné superautá majú vo svojom vybavení aj technológiu za 40 miliónov, z ktorých väcšinu zaplatila Európska únia. Ide o rozpoznávanie evidenčných čísel. Znamená to, že policajné auto kontroluje ŠPZ okoloidúcich áut a ak zaznamená značku ukradnutého auta, ihneď dá signál hliadke.

 

Policajti majú v aute aj špeciálny počítač, ktorý im umožňuje riešiť drobné oznámenia priamo na mieste. Ľudia sa tak vyhnú zbytočným predvolaniam a zdĺhavým dokumentáciám na policajných staniciach.

 

Bez radarov

Superautá však nemajú radary na meranie rýchlosti. O ich namontovanie uvažovala polícia ešte minulý rok, avšak napokon z toho vzišlo. Polícia však do roku 2017 v rámci projektu objektívnej zodpovednosti nainštaluje po celom Slovensku stovky kamier a radarov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies