Inštitút vodnej politiky podal trestné oznámenie pre znečistenú vodu na Žitnom ostrove

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 14:43 • 2 min
Inštitút vodnej politiky podal trestné oznámenie pre znečistenú vodu na Žitnom ostrove

DUNAJSKÁ STREDA – Štát nedokáže zabrániť znečisťovaniu podzemných zdrojov vody. Tvrdí to občianske združenie Inštitút vodnej politiky, ktoré podalo na Úrad kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ) trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov poškodzovania životného prostredia a ohrozovania ľudského zdravia.

slovakia

left justify in out

Podľa predsedníčky inštitútu Eleny Fatulovej ministerstvá životného prostredia a zdravotníctva, ako aj ich rezortné organizácie už pred rokmi o probléme výskytu atrazínu v podzemnej vode vedeli, napriek tomu nerealizovali žiadne opatrenia. „To, že sa atrazín zistil až "na kohútiku" u spotrebiteľa, usvedčuje štátne orgány z viacnásobného zlyhania a zanedbania povinností v celom systéme ochrany podzemných vôd a ochrany ľudského zdravia,“ povedala Fatulová. Je presvedčená, že kompetentní sa problém snažia ututlať. Situácia je podľa jej slov natoľko vážna, že je "najvyšší čas, aby začali konať orgány činné v trestnom konaní". Inštitút podal sťažnosť aj na Európsku komisiu, ktorá by mohla preveriť možné porušenie európskej legislatívy.

 

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka potvrdil, že odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Úradu kriminálnej polície PPZ bolo 28. februára podané trestné oznámenie od inštitútu, ktoré obsahovalo informácie o kontaminácii vodných zdrojov na Žitnom ostrove. Ako však dodal, "všetky informácie uvedené v podaní boli odboru už známe z vlastnej činnosti alebo z iných oznámení podaných v tejto veci". Slivka podotýka, že nepretržite vykonávajú odborný dohľad nad vyšetrovaním v tejto veci a príslušnému pracovisku Policajného zboru poskytujú odbornú a metodickú pomoc.

 

Polícia vedie vo veci trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany vôd a ovzdušia, uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. "Policajt, ktorý má spis pridelený, úzko spolupracuje s pracovníkmi PPZ, s dotknutými orgánmi štátnej správy, zabezpečuje odborné vyjadrenia a vykonáva procesné úkony, aby mohol vo veci náležite rozhodnúť," uviedla. Na problém znečisťovania podzemných zdrojov poukázali už v marci aj aktivisti z občianskej iniciatívy Naša voda, ktorí taktiež podali trestné oznámenie. Okrem toho sa problematikou zaoberá Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na podnet poslankyne Národnej rady SR Anny Zemanovej (SaS).

 

Ministerstvo životného prostredia SR v marci vyhlásilo, že pripravuje zákon o chránených vodohospodárskych oblastiach Lex Žitný ostrov, ktorý má zjednotiť postup všetkých rezortov pri ochrane strategických území zabezpečujúcich vodu pre obyvateľov krajiny. Navyše 15. marca vstúpila do platnosti novela vodného zákona, prostredníctvom ktorej získal envirorezort kompetencie pri dohľade nad agrochémiou v chránených vodohospodárskych oblastiach (čo sa týka tiež ochrany vôd pred dusičnanmi).

 

Úrad verejného zdravotníctva pripravuje k problematike hodnotenia kvality vody medzirezortné stretnutie. V potenciálne problematických častiach okresu Dunajská Streda ÚVZ situáciu analyzoval v priebehu marca, konkrétne 28 vzoriek, z ktorých všetky dosiahli vyhovujúce výsledky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies