AKTUALIZÁCIA: Robert Fico žiadal Sulíka, aby predložil maturitné vysvedčenie. Sulík zase podáva trestné oznámenie na Fica

NETKY.SK • 26 Október 2021, 10:45 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Robert Fico žiadal Sulíka, aby predložil maturitné vysvedčenie. Sulík zase podáva trestné oznámenie na Fica

BRATISLAVA - Líder opozičnej strany Smer-SD Robert Fico inicioval vyslovenie nedôvery ministrovi Richardovi Sulíkovi. Čo hovorí vládny kabinet na túto situáciu? Prijal nesúhlasné stanovisko. Poslanci podpísaní pod návrhom svoje podpisy stiahli. Fico však prišiel s ďalšou zaujímavou požiadavkou, ktorá prišla niektorým v pléne celkom vtipná. Sulík nenechal príliš dlho čakať Roberta Fica na odozvu! Zdôraznil, že žije čestný život, nie "fejkový".

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 26.10. 14:44

Niektorí koaliční poslanci sa možno podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka počas hlasovania pri jeho odvolávaní zdržia. Sulík pokračoval, že neočakáva, že bude odvolaný.

 

img

 

"Poprosil som šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša, aby som mohol prísť na klub. Tam som strávil vyše dvoch hodín, odpovedal som im na všetky otázky, ktoré mali. Mnohé veci sme si vydiskutovali. Možno sa väčšina poslancov OĽANO zdrží, s tým budem musieť žiť," povedal Sulík. Taktiež bol v klube Sme rodina. "Uvidím, ako budú hlasovať," dodal.

 

Predseda parlamentu Boris Kollár sa minulý týždeň vyjadril, že Sulík má podporu hnutia. "Minister hospodárstva má našu 100-percentnú podporu a určite ho podporíme," konštatoval Kollár. Aj koaličná strana Za ľudí už avizovala, že odvolanie Sulíka nepodporí.

 

Aktualizácia 26.10. 13:15

Mimoriadna 49. schôdza venovaná odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka v utorok o 14.00 h nebude. Poslanci podpísaní pod návrhom svoje podpisy stiahli. Jeden z predkladateľov, predseda Smeru-SD Robert Fico, to odôvodnil tým, že rokovanie o vyslovení nedôvery Sulíkovi už bolo otvorené v rámci riadnej schôdze.

 

O vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva zákonodarcovia diskutujú od utorka rána. Do rozpravy je ešte písomne prihlásených sedem poslancov. Následne budú mať možnosť prihlásiť sa aj ústne.

 

Aktualizácia 26.10. 11:44

Robert Fico dnes vyzval Sulíka, aby ukázal maturitné vysvedčenie, s domnienkou, že ho sfalšoval. Sulík reagoval diplomaticky, no rozhodol sa podať trestné oznámenie na Roberta Fica pre výroky o kokaíne. Skonštatoval, že všetky školy vyštudoval poctivo a prisľúbil, že prinesie maturitné vysvedčenie. Dodal tiež, že na ranč si zobral úver a stál ho približne toľko ako lepší bratislavský byt.  Vysvetlil, že ho kúpil v roku 2019 spolu s ďalšími dvoma fyzickými osobami nepriamo cez spoločnosť. Preto samotný objekt nemožno nájsť v jeho majetkovom priznaní. Má však podiel v obchodnej spoločnosti, ktorá takúto nehnuteľnosť vlastní. Osoby, s ktorými ranč vlastní, menovať nechcel, pretože sú to verejnosti neznáme osoby.

 

 

"Ja som si zobral úver, ja som založil dva byty, ktoré mi v Bratislave patria," opísal Sulík s tým, že úver je dohľadateľný. Podľa vlastných slov tak vie zdokladovať nielen ranč, ale celý svoj život.  Jeho plán je tráviť tam zimné mesiace. Dôvody na jeho odvolanie považuje za smiešne.

 

Fico podľa Sulíka v relácii povedal, že "kokaín a SaS, to je ako jedna rovnica". Dodal, že obaja o sebe hovoria veci, ktoré sa tomu druhému nepáčia. Rozdiel je však podľa ministra v tom, že Fico klame a on hovorí pravdu. "Ja som v živote kokaín nebral, nikdy v živote som sa toho nedotkol," povedal Sulík.

 

Zdôraznil, že žije čestný život, nie "fejkový". Dodal, že keď doreční, pôjde zobrať svoje vysvedčenie aj s úradným prekladom. "Tu ste teda naozaj šliapli vedľa," podotkol.

 

Uistil tiež, že plynu je dostatok. Pri elektrine bude podľa neho nárast 3 - 4 eurá mesačne. "To ma mrzí, nevieme viac urobiť," dodal s tým, že dôležité sú pevné pracovné miesta. Zvýšené náklady priemyslu sa podľa neho vláda snaží kompenzovať. Zároveň podáva  trestné oznámenie na manažérov Slovakia Energy. "To, čo oni urobili, nebolo len nekorektné a nemorálne, bolo to aj protizákonné."  Spomenul tiež zavádzanie pásmovej tarify za prevádzkovanie systému

 

Pôvodná správa

 

Robert Fico žiada ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby predložil maturitné vysvedčenie. "Máme informácie, že ste sfalšovali maturitné vysvedčenie," povedal Fico v pléne Národnej rady počas dnešného rokovania o vyslovení nedôvery ministrovi hospodárstva.

 

img

 

Žiada Sulíka taktiež o to, aby uviedol, kto sú dvaja ďalší spoluvlastníci ranču v Austrálii, ktorého časť Sulík vlastní. "Predtým, ako budeme pokračovať, chceme vedieť, aký to je ranč, aký je veľký, koľko to stálo. Je neuveriteľné, že používate Slovensko ako nejakú hračku. Keď sa vám tu páči, tak ste tu, a potom chcete zdrhnúť do Austrálie a na nejaké Slovensko sa vykašľať. Žiadam vás o poskytnutie týchto informácií, v opačnom prípade táto schôdza nemá význam." 

 

Prečítajte si: Plénum bude rokovať o odvolávaní Richarda Sulíka

 

Do rozpravy sa prihlásilo 7 poslancov. Návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva sa dnes začal 5. rokovací deň 48. schôdze. Návrh iniciovali poslanci zo strany Smer-SD. Vyzdvihujú najmä situáciu okolo rastu cien energií, kde Sulík podľa nich nepredstavil jediné "racionálne" riešenie. Nezvládol podľa nich ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo v Dubaji.

 

Koalícia však nesúhlasí s tvrdením Smeru-SD, že minister nepredstavil ani jedno racionálne riešenie. "V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predstavilo a aj presadilo niekoľko opatrení, ktoré zmierňujú koncové ceny energií a zvyšujú transparentnosť cenovej regulácie," napísala vláda v stanovisku. Vláda spomenula napríklad transparentnú reguláciu prirodzených monopolov v energetike, zavedenie prolongácie pre fotovoltické elektrárne s najvyššou podporou, vysporiadanie sa s historickým dlhom voči distribučným spoločnostiam vo výške 360 miliónov eur.

 

img

 

Sulík reagoval na odvolávanie tak, že sa teší, že bude môcť vysvetliť verejnosti okolnosti cien energií. Tvrdí, že ľudia splácajú v účtoch za elektrinu niekdajšie "bačovanie" Smeru-SD.

 

 


Richard Sulík reagoval na dnešnú Ficovu výzvu. "Keď dvaja robia to isté, nebýva to to isté. Nemám hodinky za 20 000, ani auto za 200 000, ani lietadlo, ani ostrov. Zobral som si úver z banky (to je to, čo Fico & spol. ani netušia, čo je), založil som dva byty, ktoré vlastním roky rokúce. Viem zdokladovať celý svoj život, neviem však, či to dokáže pán Fico."  
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies