Iniciatíva Zastavme hazard presadzuje absolútny zákaz herní v meste

NETKY.SK • 14 Február 2017, 13:21 • 2 min
Iniciatíva Zastavme hazard presadzuje absolútny zákaz herní v meste

BRATISLAVA – Iniciatíva Zastavme hazard presadzuje absolútny zákaz herní v Bratislave. Sprísnenie regulácie hazardu by podľa nej bolo nefunkčné, pretože bratislavskí mestskí poslanci nedokážu regulovať počet herní v meste, ak povolia čo len jednu kategóriu budov.

slovakia

left justify in out

"V každej kategórii sa totiž nachádzajú desiatky až stovky budov. Ak by napríklad chceli mestskí poslanci ponechať len jedno kasíno v jedinom hoteli, musia spolu s ním povoliť herne v ďalších 113 hoteloch, moteloch a penziónoch," informoval TASR Anton Chromík z iniciatívy Zastavme hazard.

 

Zákon podľa jeho slov nerozlišuje medzi päťhviezdičkovým hotelom a jednohviezdičkovým penziónom. Podľa Chromíka je otázne, kto zakáže majiteľom herní, aby sa presťahovali alebo si prekolaudovali priestory na malé penzióny s novými herňami. "Tvrdenie o možnosti regulácie len na obchodné domy je tiež zavádzajúce. Spolu s nákupnými centrami by muselo mesto povoliť spolu 549 budov pre obchod a služby, čo by znamenalo koniec akejkoľvek snahy hazard v meste regulovať," tvrdí.

 

Iniciatíva Zastavme hazard reaguje na Asociáciu zábavy a hier a Asociáciu prevádzkovateľov videohier, podľa ktorých samospráve pribudli kompetencie na regulovanie prevádzok, preto mestské zastupiteľstvo nemusí toto podnikanie zakazovať plošne, ale môže rozhodnúť, v akých typoch budov herne zakáže.

 

"Bratislava po zatvorení všetkých herní príde o viac ako tri milióny eur ročne zo svojho rozpočtu a štátu bude každý rok chýbať vyše 12 miliónov eur," tvrdia asociácie s tým, že tieto peniaze poputujú k ilegálnym prevádzkovateľom. V prípade prijatia úplného zákazu hazardných hier v Bratislave plánujú ich prevádzkovatelia podniknúť právne kroky.

 

Hlavné mesto navrhuje absolútny zákaz hazardu na svojom území. Herne nechce ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Nachádzať by sa tak nemohli ani v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. Takýto zákaz mesto definovalo v návrhu VZN, o ktorom by mali rozhodovať bratislavskí mestskí poslanci vo štvrtok 16. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies