Iniciatíva europoslancov by mala slúžiť na vypracovanie plánov zelenej obnovy

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 12:59 • 2 min
Iniciatíva europoslancov by mala slúžiť na vypracovanie plánov zelenej obnovy

BRUSEL - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) v dnešných hodinách upozornil na iniciatívu takmer dvoch stoviek európskych politických a ekonomických lídrov, ktorých spojil spoločný cieľ - zelená obnova Európy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zastúpenie 

Hojsík spresnil, že iniciatíva skupiny liberálnych poslancov Európskeho parlamentu, ktorú podporil aj on, spojila 180 politických aktérov, lídrov z podnikateľského sektora a z odborových zväzov a predstaviteľov mimovládnych organizácií a think-tankov, ktorí spoločne vytvorili Európsku alianciu pre zelenú obnovu.

 

img

 

Väčší šok ako finančná kríza

Poslanec upozornil, že v zdravotná kríza spojená s novým typom koronavírusu - najväčšia výzva akej kedy Európa v čase mieru čelila - bude mať zrejme ničivejšie následky a predstavuje väčší šok pre hospodárstvo než finančná kríza z roku 2008.

 

Naštartovanie zelených investícii

Zo Slovenska túto iniciatívu okrem Hojsíka podporil aj europoslanec Michal Wiezik (SPOLU-OD), ako jediný z frakcie európskych ľudovcov (EPP). "Ide o prvú celoeurópsku iniciatívu svojho druhu. Jej cieľom je naštartovať zelené investície potrebné na prekonanie súčasných kríz a bude slúžiť na vypracovanie plánov zelenej obnovy a transformácie v celej Európskej únii a v jednotlivých členských štátoch. Ako základný pilier hospodárskej stratégie si Aliancia vytýčila ochranu biodiverzity a boj proti klimatickej zmene," opísal Hojsík ciele Európskej aliancie pre zelenú obnovu.

 

img

 

Riešenie podľa Hojsíka

Podľa jeho slov sú signatári tejto iniciatívy presvedčení, že obnova hospodárstva nastane iba pri rozsiahlych investíciách do ochrany a vytvárania pracovných miest a do podpory všetkých podnikov, regiónov a odvetví, ktoré boli náhlym zastavením ekonomiky poškodené. 

 

"Využitie verejných zdrojov musíme posudzovať aj z pohľadu dopadu na zmierňovanie, ako aj adaptáciu na zmenu klímy. Musí to byť o práci a prospechu pre všetkých, a nie o zisku pre zopár vyvolených," odkázal Hojsík.

 

img

 

Ničenie prírody

Poslanec zdôraznil, že klimatická kríza a ničenie prírody kvôli pandémii koronavírusu nezmiznú, a preto musí Európska únia pripraviť a uskutočniť také opatrenia, ktoré pomôžu prekonať obe krízy súčasne. Aliancia sa podľa jeho slov zaväzuje, že oba tieto zápasy bude viesť paralelne, a je rozhodnutá v nich zvíťaziť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies