REPORTÁŽ: Robert Fico je názoru, že podmienky zamestnancov počas vysokých teplôt sú neprijateľné

NETKY.SK • 26 Júl 2019, 13:51 • 2 min
REPORTÁŽ: Robert Fico je názoru, že podmienky zamestnancov počas vysokých teplôt sú neprijateľné

BRATISLAVA - Predseda Smer-SD Robert Fico sa na dnešnej tlačovej konferencii vyjadril, že pre zamestnancov pracujúcich počas extrémnych horúčav je potrebné zlepšiť ich podmienky na pracovisku. Týka sa to najmä tých, ktorí sú vystavení priamemu Slnku v dobe výkonu ich práce.

slovakia

left justify in out

"Vo viacerých krajinách padajú teplotné rekordy. Teploty majú extrémny charakter a treba sa zamyslieť, či nie je čas, aby sme zlepšili podmienky pre ľudí, ktorí pracujú v takýchto náročných podmienkach." 

 

"Ide nám o to, aby zamestnanci, ktorí pracujú v horúčave mali stanovené také podmienky, že je ľudsky možné pracovať 8 až 10 hodín v takýchto teplotách. Preto chcem vyjadriť solidaritu každému jednému, ktorý dnes pracuje v extrémnych podmienkach," skonštatoval Robert Fico počas dnešného dňa na tlačovej konferencii.

 

img

 

Taktiež upozornil na novelizáciu vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, v ktorej sa hovorí o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci. Platiť začne od 1. augusta tohto roka.

 

"Začali sme o nej hovoriť pred niekoľkými týždňami a výsledkom je novelizácia, ktorá stanovuje presnejšie podmienky ochrany zamestnanca v prípade, že pracuje v extrémnej horúčave alebo extrémnom chlade," priblížil Fico.

 

img

 

Podľa predsedu Smeru-SD by bolo dobré upraviť niektoré jej ustanovenia, najmä vylúčiť výklad, ktorý by umožňoval nedodržiavať zamestnávateľom túto vyhlášku. "Verím, že aplikačná prax ukáže, že táto vyhláška prinesie svoj efekt. Budeme naďalej monitorovať situáciu a v spolupráci so zamestnávateľmi, odbormi, budeme navrhovať ďalšie riešenia," avizoval Fico.

 

img

 

Vyhláška rezortu zdravotníctva stanovuje niekoľko opatrení, ako uľahčiť ľuďom pobyt na pracovisku. Medzi opatrenia zamerané na zníženie nepriaznivého vplyvu záťaže teplom patrí zmena trvania času práce, posun začiatku pracovnej doby, poskytovanie prestávok, predĺženie prestávok na odpočinok a jedenie, pobyt v klimatizovaných priestoroch, striedanie zamestnancov, tienenie, ale aj vhodný pracovný odev.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies