Miroslav Lajčák cestuje na Ukrajinu: Navštívi aj líniu kontaktu

NETKY.SK • 15 Január 2019, 08:25 • 2 min
Miroslav Lajčák cestuje na Ukrajinu: Navštívi aj líniu kontaktu

BRATISLAVA - Na prvú zahraničnú cestu vo funkcii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) cestuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

Dnes navštívi Kyjev a Charkov, v stredu poletí k línii kontaktu na východe krajiny. Slovensko začiatkom januára prevzalo ročné predsedníctvo, Lajčák ako úradujúci predseda navštívi viacero konfliktných zón.

 

 

Dnes bude v Kyjeve Lajčák rokovať so svojím ukrajinským rezortným partnerom Pavlom Klimkinom a ďalšími vysokými politickými predstaviteľmi Ukrajiny z radov exekutívy, vrátane premiéra Volodymyra Hrojsmana, ako aj s regionálnymi lídrami. Naplánované je aj prijatie šéfa slovenskej diplomacie prezidentom Petrom Porošenkom. Ešte dnes poletí minister do Charkova, kde slávnostne otvorí honorárny konzulát SR.

 

img

V stredu v sprievode predstaviteľov osobitnej pozorovateľskej misie OBSE navštívi líniu kontaktu na východe krajiny, kde sa oboznámi s aktuálnou bezpečnostnou a humanitárnou situáciou. V meste Lisičansk odovzdá slovenskú humanitárnu pomoc detskej klinike. Lajčák má počas dvojdňovej cesty na pláne stretnutia s predstaviteľmi Špeciálnej monitorovacej misie OBSE. Na Ukrajine pôsobí približne 1 300 zamestnancov organizácie, z toho je 770 pozorovateľov. Šesťsto pozorovateľov pôsobí na východe krajine. Medzi nimi sú zastúpení aj Slováci, tých je 12.

Konflikt na Ukrajine predstavuje z pohľadu OBSE nesporne jednu z najvážnejších aktuálnych výziev. Snaha o jeho riešenie a predovšetkým o zmierňovanie jeho dopadov na civilné obyvateľstvo je prioritou slovenského predsedníctva v rámci tejto organizácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies