Samosprávy žiadajú zmenu zákona o odpadoch

NETKY.SK • 3 September 2020, 09:41 • 2 min
Samosprávy žiadajú zmenu zákona o odpadoch

Vznik novej ekonomickej krízy v súvislosti s pandémiou vytvára podľa Združenia miest a obcí Slovenska problém so začatím zberu kuchynského bio-odpadu.

slovakia

left justify in out

Bratislava - Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger požiadal poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorí sú aj v samospráve, o pomoc. Chce, aby zmenili zákon o odpadoch.

 

V liste Tréger požiadal, aby mestské i obecné povinnosti zabezpečiť vykonávanie triedeného zberu komunálneho odpadu pre biologicky rozložiteľný kuchynský odpad platil až od januára 2022. TASR to prezradil Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS.

img

 

Tréger vysvetlil dôvod nasledovne: "Mnohým mestám a obciam sa v dôsledku mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 výrazne skrátil čas na zabezpečenie zákonnej povinnosti, ktorá obciam a mestám ukladá povinnosť zabezpečiť zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu."

 

Podľa ZMOS výraznú úlohu zohrala i nová ekonomická kríza, ktorá prináša zníženie samosprávnych príjmov. Združenie zdôrazňuje, že povinnosť zaviesť a zabezpečovať vykonávanie triedeného zberu komunálneho odpadu pre biologicky rozložiteľný kuchynský odpad bude musieť spĺňať približne osem z desiatich samospráv. ZMOS dopĺňa, že posunutie sa neprieči smernici Európskeho parlamentu a Rady o odpadoch. Ten podľa združenia požaduje, aby to členské štáty zabezpečili už do konca roku 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies