Impeachment je politický hon na čarodejnice, tvrdí Trumpov právnik

NETKY.SK • 13 Február 2021, 15:53 • 2 min
Impeachment je politický hon na čarodejnice, tvrdí Trumpov právnik

WASHINGTON - Obvinenie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z podnecovania vzbury je podľa jeho obhajoby neslýchaná lož.

slovakia

left justify in out

Trumpovi právnici v piatok vystúpili so svojimi argumentmi pred Senátom amerického Kongresu v rámci druhého procesu impeachmentu exprezidenta, ktorému čelí v súvislosti so smrteľnými nepokojmi v Kapitole zo 6. januára. Podľa právnika Michaela van der Veena je impeachment proti niekdajšiemu šéfovi Bieleho domu „politicky motivovaný hon na čarodejnice“ zo strany demokratov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

 

img

 

Údajne chcú Trumpa cenzurovať
Trumpova obhajoba využila menej ako štyri hodiny zo 16, ktoré mala k dispozícii, a ďalšie štyri hodiny jej senátori dávali otázky. Van der Veen poprel tvrdenia, že Trump podnietil svojich podporovateľov, aby zastavili overenie volebného víťazstva prezidenta Joea Bidena v Kongrese, pričom poukázal na to, že niektoré skupiny ešte predtým plánovali násilnosti. To, že Trump povedal, aby bojovali o zvrátenie výsledkov volieb, bol podľa advokáta len politický prejav. Ústavná žaloba na bývalého prezidenta je podľa právnika úsilie ako ho „očierniť, cenzurovať a zrušiť“ a rovnako aj jeho voličov.

 

img

 

Nevyjadril ani ľútosť
Demokratickí žalobcovia predtým dva dni prezentovali senátorom svoje argumenty a výpovede súvisiace s prípadom. Senátu sa snažili dokázať, že pri Trumpovi existuje vzorec tolerancie násilia, že exprezident neurobil nič, aby zabránil nepokojom a nevyjadril ani ľútosť. Tiež argumentovali, že oslobodenie Trumpa by mohlo viesť k ďalšiemu útoku na Kongres.

 



V Senáte by malo v sobotu nasledovať hlasovanie o tom, či počas procesu dovolia účasť svedkov, ak ich budú obe strany žiadať. Ak to nebudú chcieť alebo to senátori neodhlasujú, obe strany prednesú svoje záverečné argumenty, po ktorých bude nasledovať konečné hlasovanie o uznaní Trumpa vinným alebo nevinným.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies