Bol Jozef Cíger Hronský manažérom kultúry? Matica slovenská si pripomenula jeho narodenie

NETKY.SK • 23 Február 2021, 12:12 • 2 min
Bol Jozef Cíger Hronský manažérom kultúry? Matica slovenská si pripomenula jeho narodenie

SLOVENSKO - Matica slovenská pripodobnila Jozefa Cíger Hronského k manažérovi kultúry a pripomenuli si výročie jeho narodenia.

slovakia

left justify in out

Matica slovenská si tento rok opäť pripomenula slovenského spisovateľa Jozefa Cíger Hronského pri 125. výročí jeho narodenia. Nazvali ho i slovenským manažérom kultúry, alebo  priekopníkom  manažérskeho riadenia Matice slovenskej. Napríklad v Bratislave je po ňom pomenovaná ulica.

 

img

 

Jozef Cíger Hronský

 

Pred zmenou priezviska bol známy iba ako Jozef Cíger.  Narodil sa 23. februára 1896 vo Zvolene  a zomrel 13. júla 1960 v Argentíne. Okrem toho, že bol spisovateľom, bol aj učiteľ, maliar, redaktor, nakladateľ, publicista, autor literatúry pre mládež, neskôr tajomník a správca Matice slovenskej, po roku 1945 v emigrácii.

 

img

 

Väčšina Slovákov ho pozná ako spisovateľa. Do slovenských dejín sa však zapísal aj ako agilný tajomník a správca Matice slovenskej, organizátor kultúrno-spoločenského života, ale aj ako priekopník manažérskeho riadenia ustanovizne a jej ďalších podnikateľských aktivít. O tomto jeho osobnostnom rozmere však verejnosť informácie nemá.

 

img

 

"Pod jeho vedením sa Matica slovenská stala skutočným reprezentačným stánkom slovenskej vedy a kultúry. Mimoriadnu pozornosť venoval budovaniu Slovenskej národnej knižnice s jedinečnými zbierkami kníh a rukopisov z dejín slovenskej literatúry. Uvedomoval si, že ustanovizeň potrebuje vlastnú tlačiareň, aby dokázala pokryť všetky svoje kultúrne, vzdelávacie, vedecké i umelecké aktivity. V pozícii správcu preukázal vysokú schopnosť riadiť. Dnes by sme použili termín manažovať. Možno bol prvým manažérom kultúry v slovenskej histórii," napísal  Mgr. Maroš Smolec, správca Matice slovenskej.

 

 

 

Neografia

 

Smolec doplnil, že práve Jozef Cíger Hronský vytvoril pojem Neografia. Deň založenia Neografie ako účastinnej spoločnosti v Martine, 21. apríl 1943, je viac ako dňom firemného výročia. Je vskutku dňom vzniku manažérsky riadenej slovenskej polygrafie a moderného mediálneho podnikania na Slovensku.

 

img

 

Podľa neho má rozmer kultúrneho dedičstva. Jozef Cíger Hronský ako správca Matice slovenskej vytvoril Neografiu a premenil ju na odvážne univerzálne posolstvo.

 

Tlač vizuálne sústreďovala národnú entitu a typografia vytvorila prvú masovú výrobu. Preto pokojne môžeme Jozefa Cígera Hronského považovať aj za priekopníka novodobej masovej polygrafie v dejinách slovenského národa. Teda bol aj manažérom-podnikateľom, alebo inak manažérom-riadiacim pracovníkom.


Neografia vytlačila v roku 1943 pre vlastné vydavateľstvo a pre Maticu slovenskú 126 titulov v náklade 502 658 kníh. Neografia podala v čase svojho rozmachu pod riadením Jozefa Cígera Hronského svetovo ojedinelý príklad využitia médiokracie na čisto kultúrne účely, opierajúc sa pritom o demokratický koncept ekonomiky kultúry. 

 

Súvisiaci článok: Podľa Kollára je kultúra dôležitá, pretože nás definuje v európskom priestore



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies