Ideálny spánok a krásna pleť: Bývanie pri mori alebo oceáne pôsobí relaxačne a podporuje kreativitu umelcov

NETKY.SK • 7 December 2023, 19:05 • 2 min
Ideálny spánok a krásna pleť: Bývanie pri mori alebo oceáne pôsobí relaxačne a podporuje kreativitu umelcov

Život v blízkosti oceánu tiež podporuje fyzickú aktivitu. Prechádzky na piesku, plávanie, surfovanie a plážový volejbal sú vynikajúce formy cvičenia. Každodenné cvičenie je dôležité pre boj proti obezite, zlepšenie zdravia srdca a zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku.

slovakia

left justify in out

Pre niektorých je život pri oceáne konečným snom. Mnoho ľudí cestuje na pláž na dovolenku, relaxáciu na piesku a počúvanie vĺn. Výhľad na oceán, slaná voda a pláž priamo pred vašimi dverami sú príťažlivé, ale blízkosť vody môže mať aj zdravotné výhody. Po stáročia lekári odporúčali výlety na pobrežie ako liek na mnohé choroby a štúdie teraz ukazujú, že ľudia, ktorí žijú v blízkosti oceánu, si užívajú výhody pre svoje zdravie.

Menej stresu, viac relaxu

Stres negatívne ovplyvňuje ľudské zdravie, zvyšuje riziko obezity, srdcových chorôb, astmy, depresie a iných zdravotných problémov. Pláž je bežne spájaná s relaxom, vrátane prílivu a odlivu, morského vánku a teplého piesku, ktoré pomáhajú zbaviť sa stresu každodenného života. Zatiaľ čo dovolenka na pláži môže dočasne znížiť vašu úroveň stresu, ľudia, ktorí žijú v blízkosti oceánu, môžu zažiť rovnakú výhodu na dennej báze.

Podobne sa zistilo, žeľudia žijúci v blízkosti oceánu sú pokojnejší a pociťujú menej bolesti.

Život v blízkosti oceánu tiež podporuje fyzickú aktivitu. Prechádzky na piesku, plávanie, surfovanie a plážový volejbal sú vynikajúce formy cvičenia. Každodenné cvičenie je dôležité pre boj proti obezite, zlepšenie zdravia srdca a zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku. 

Život blízko oceánu povzbudzuje ľudí, aby sa dostali von a užívali si slaný vzduch a slnečné lúče, zostali aktívni a využívali zdravotné výhody každodenného cvičenia.

Jednoduchý pohľad na oceán alebo iné vodné plochy podporuje dopamín, hormón dobrej nálady spojený so šťastím. Preto hľadanie kúska pobrežia alebo vody môže byť obzvlášť účinné pri pomoci tým, ktorí majú nízku náladu alebo depresiu. 


Lepší vzduch a zdravé telo

Morský vzduch je čistejší a menej znečistený. Podľa vedy vzduch v prírodných oblastiach, ako sú lesy a vodné plochy, obsahuje viac záporných iónov v porovnaní so zastavanými oblasťami. Tieto ióny sú pre nás veľmi pozitívne. Zvyšujú hladinu serotonínu, regulátora nálady, a zvyšujú našu dennú energetickú hladinu. 

Navyše život na pobreží znamená viac slnečného svetla, pretože je pravdepodobnejšie, že trávime čas vonku. Dobrá správa pre dlhé a chladné zimné mesiace a pre tých, ktorí pociťujú pokles nálady, keď sa menia ročné obdobia. Možno je to argument pre malú prímorskú dovolenku mimo sezóny, aby ste sa udržali v psychickej pohode.

Ľudia, ktorí pravidelne vyhľadávajú modrý priestor alebo žijú pri vode, absorbujú viac vitamínu D. Vitamín D je síce potrebný pre zdravé kosti a zuby, no zároveň znižuje možnosť zápalu a podporuje náš imunitný systém. Je to dobré aj pri hypertenzii. Pobyt pri vode je nielen relaxačný, ale v skutočnosti fyziologicky upokojuje a znižuje krvný tlak.

Ideálny spánok a krásna pleť

Kvalitný morský vzduch umožňuje lepší spánok. Inými slovami, čistejší vzduch čistí vaše hrdlo a dýchací systém, čo má za následok kvalitnejší spánok.

Záporné ióny v morskom vzduchu pomáhajú telu absorbovať viac kyslíka a vyrovnávajú hladinu serotonínu. Na druhej strane vám umožní relaxovať, prespať celú noc a zobudiť sa revitalizovaný. Počas dňa vás morský vzduch tiež udržiava v bdelosti a energii.

Morská voda obsahuje základné minerály, ktoré pomáhajú upokojiť vašu pokožku. Horčík, zinok, draslík, jód, železo a sodík sú vo vodách oceánov bohaté. Ponoriť sa do oceánu je ako mať kúpeľný čas pre vašu pokožku.

Skvelé sociálne interakcie

Pláž je dokonalým miestom stretnutia pre ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev. Nie je preto prekvapujúce, že je to skvelé miesto na budovanie spoločenského života. Môžete si nájsť priateľov účasťou na rôznych aktivitách vrátane surfovania, jazdy na kajaku a rybolovu. Môžete ísť na plážový piknik s priateľom alebo rande.

Mnohé pláže sa navyše využívajú na párty, koncerty a iné zábavné podujatia, ktoré podporujú socializáciu.

Rozprúdenie kreativity

Ak ste skladateľ, maliar, dizajnér alebo iná kreatívna myseľ, pláž môže byť ideálnym miestom na bývanie alebo posedenie. Nielen neustály príliv a odliv pomáha zbaviť sa neporiadku vo vašich myšlienkach, ale podľa výskumu je modrá farba oceánu spojená so zvýšenou kreativitou.

Zdroje:

https://www.seacoastchevrolet.com/benefits-of-living-by-the-ocean-nj

https://thegreatcornishoutdoors.com/blue-space-living-by-the-sea-health/

https://oceanjewelrystore.com/health-benefits-of-living-by-the-sea/

https://www.tunedly.com/blog/lifebythebeach.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: climate.nasa.gov
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies