Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú asi závažnejšie pre mestá

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 13:15 • 2 min
Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú asi závažnejšie pre mestá

BRATISLAVA - Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú zrejme závažnejšie pre mestá. Práve v nich bude totiž nárast teploty najciteľnejší pre výskyt husto zastavaných nepriepustných plôch, tzv. mestských tepelných ostrovov.

slovakia

left justify in out

Nepriaznivé vplyvy extrémnych zrážok budú zrejme závažnejšie pre mestá. Práve v nich bude totiž nárast teploty najciteľnejší pre výskyt husto zastavaných nepriepustných plôch, tzv. mestských tepelných ostrovov. V súčasnosti býva počas leta teplota v mestách približne o 10 stupňov Celzia vyššia ako v ich okolí. Zelená linka Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR o tom informuje na sociálnej sieti.

 

Je pravdepodobné, že v dôsledku globálneho otepľovania sa budú extrémne zrážky opakovať čoraz častejšie. "Zvyšujúca sa teplota totiž vedie k zvýšeniu evapotranspirácie, čo je celková strata vody z povrchu pôdy vrátane vylučovania vody rastlinami, a atmosférickej vlhkosti a súvisiacim zmenám v zrážkových režimoch," vysvetlili environmentalisti. Zároveň poukazujú, že rozvoj miest zväčšuje množstvo nepriepustných plôch, čím sa výrazne znižuje schopnosť vsakovania zrážok na povrchu krajiny a spôsobuje zvýšený povrchový odtok. "Navyše súčasné odvodňovacie systémy častokrát nie sú dostatočné na to, aby zvládali takéto veľké úhrny zrážok," skonštatovala Zelená linka.

 

img

odvodňovacie systémy, ktoré často nie sú dostatočné pri extrémnych zrážkach

 

Zároveň odporúča opatrenia na zmiernenie dosahov bleskových povodní. Patria medzi nich napríklad nádoby na zadržiavanie vody (sudy, IBC kontajnery), dažďové záhrady, zelené strechy, vsakovacie bloky, budovanie priepustných chodníkov alebo infiltračných priekop, či odpojenie strešného odkvapového systému. "Takéto systémy okrem iného pomáhajú znižovať teploty v meste, čo zase znižuje spotrebu energie v budovách, či zachytávajú uhlík. Zlepšujú nie len vodohospodárske postupy a protipovodňovú ochranu, ale aj podporujú biodiverzitu, zlepšujú kvalitu ovzdušia a verejné priestory pre obyvateľov mesta, čo všetko môže často viesť k lepšiemu zdraviu ľudí," uviedli environmentalisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies