Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
27. okt. 2020Sabína
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
09.06.2019 15:30 Gurmán
Liečivá, voňavá a chutná - to je baza
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
09.06.2019 15:30 Gurmán

Liečivá, voňavá a chutná - to je baza



BRATISLAVA - Začala sa sezóna rozvoniavajúcich bledožltých kvietkov bazy. Z jej extraktu alebo priamo z hotového sirupu vyrobíte nielen sirup a čaj, ale aj osviežujúcu zmrzlinu či sorbet. Odvážlivci, ktorí radi experimentujú, si určite radi pochutia na kvetoch bazy vypražených v palacinkovom cestíčku.


Vyprážané bazové kvety

 

Suroviny:

bazové kvety, 200 g hladkej múky, 2 vajíčka, 250 ml mlieka, šťavu z jedného citróna, štipku soli, škoricový cukor

 

Postup:

Mlieko a múku zmiešame. Pridáme vajíčka a šťavu z jedného citrónu a poriadne premiešame, aby nám vzniklo poloriedke cestíčko. Bazové kvety namáčame do cestíčka a vyprážame na rozpálenom oleji. Kvety môžeme na záver posypať škoricovým cukrom.

 

 

Bazová bábovka

 

Suroviny:

6 ks vajce, 140 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 3 PL bazový sirup, 1 štipka, soľ, 100 g polohrubá múka, 1/2 balíčka prášok do pečiva, 1 ČL čerstvá citrónová kôra, 2 PL olej, maslo na vymastenie formy, strúhanka na vysypanie formy

Poleva:

50 ml bazový sirup, 2 PL citrónová šťava, práškový cukor

 

Postup:

Rúru vyhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielky. Kú žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor a bazový sirup - vymiešame do penista. Ku bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovo-cukrovej zmesi po častiach striedavo primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh. Sneh primiešavame zľahka, aby sme zachovali objem. Nakoniec do cesta primiešame olej a citrónovú kôru. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. Na polevu si zmiešame bazový sirup s citrónovou šťavou a následne primiešavame toľko cukru, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Pripravenou polevou polejeme vychladnutú bábovku a necháme stuhnúť. 

 

 

Prajeme dobrú chuť!



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok