Liečivá, voňavá a chutná - to je baza

NETKY.SK • 9 Jún 2019, 15:30 • 2 min
Liečivá, voňavá a chutná - to je baza

BRATISLAVA - Začala sa sezóna rozvoniavajúcich bledožltých kvietkov bazy. Z jej extraktu alebo priamo z hotového sirupu vyrobíte nielen sirup a čaj, ale aj osviežujúcu zmrzlinu či sorbet. Odvážlivci, ktorí radi experimentujú, si určite radi pochutia na kvetoch bazy vypražených v palacinkovom cestíčku.

slovakia

left justify in out

Vyprážané bazové kvety

 

Suroviny:

bazové kvety, 200 g hladkej múky, 2 vajíčka, 250 ml mlieka, šťavu z jedného citróna, štipku soli, škoricový cukor

 

Postup:

Mlieko a múku zmiešame. Pridáme vajíčka a šťavu z jedného citrónu a poriadne premiešame, aby nám vzniklo poloriedke cestíčko. Bazové kvety namáčame do cestíčka a vyprážame na rozpálenom oleji. Kvety môžeme na záver posypať škoricovým cukrom.

 

img

 

Bazová bábovka

 

Suroviny:

6 ks vajce, 140 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 3 PL bazový sirup, 1 štipka, soľ, 100 g polohrubá múka, 1/2 balíčka prášok do pečiva, 1 ČL čerstvá citrónová kôra, 2 PL olej, maslo na vymastenie formy, strúhanka na vysypanie formy

Poleva:

50 ml bazový sirup, 2 PL citrónová šťava, práškový cukor

 

Postup:

Rúru vyhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Vajíčka si rozdelíme na žĺtky a bielky. Kú žĺtkom pridáme práškový a vanilkový cukor a bazový sirup - vymiešame do penista. Ku bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkovo-cukrovej zmesi po častiach striedavo primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh. Sneh primiešavame zľahka, aby sme zachovali objem. Nakoniec do cesta primiešame olej a citrónovú kôru. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre cca 30 minút. Na polevu si zmiešame bazový sirup s citrónovou šťavou a následne primiešavame toľko cukru, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Pripravenou polevou polejeme vychladnutú bábovku a necháme stuhnúť. 

 

img

 

Prajeme dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona