Iba každý siedmy zamestnanec na Slovensku dostane na konci roka 13. plat

NETKY.SK • 11 December 2014, 14:27 • 2 min
Iba každý siedmy zamestnanec na Slovensku dostane na konci roka 13. plat

BRATISLAVA - Koncoročné odmeny v podobe 13. platu dostáva na Slovensku podľa online prieskumu Platy.sk 15 % ľudí. Najčastejšie ich dostávajú ľudia vo veľkých firmách, na manažérskych pozíciách a pracujúci vo firmách z odvetvia výroba, prenos a rozvod energetických médií.

slovakia

left justify in out

Z ľudí, ktorí sa zapojili do prieskumu, iba 15 % deklaruje, že dostáva od svojho zamestnávateľa 13. plat. Jeho priemerná výška na Slovensku je 662 eur. 
     

„Priemerná výška trinásteho platu je približne na tej istej úrovni ako v minulom roku a vo všeobecnosti dosahuje asi 80 % základného platu zamestnanca. Máloktorá firma 13. plat vypláca v stopercentnej výške priemerného platu,“ povedal projektový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.
     

Vo všeobecnosti platí, že čím človek pracuje na vyššej pozícii a odvádza kvalifikovanejšiu prácu, tým vyšší je jeho priemerný plat, a tým aj jeho koncoročný plat navyše. Okrem výšky vyplateného bonusu je na jednotlivých úrovniach pozícií rozdiel aj v tom, aký podiel zamestnancov 13. platy dostáva. Spomedzi ľudí pracujúcich na pomocných pozíciách iba desatina tento benefit deklaruje, kým na úrovni manažérov je to až pätina.
     

Najvyšší 13. plat majú ľudia pracujúci na manažérskych pozíciách, prípadne zamestnanci na IT pozíciách. Štatistiky ukazujú, že na týchto pozíciách disponuje 13. platom 20 – 25 % zamestnancov.
     

Trinásty plat sa väčšinou vypláca vo veľkých spoločnostiach. Najvyššie odmeny dostávajú zamestnanci, ktorí pracujú vo firmách s počtom od 251 do 1000 zamestnancov, kde 13. plat deklaruje každý tretí zamestnanec.
     

Spomedzi odvetví najviac ľudí s 13. platom pracuje v odvetví výroba, prenos a rozvod energetických médií alebo v priemyselnej výrobe. Najvyššie odmeny dostávajú ľudia pracujúci v informačných technológiách, výrobe, prenose a rozvode energetických médií alebo v stavebníctve, architektúre a nehnuteľnostiach.
     

Peniaze, ktoré ľudia dostanú ako odmeny na konci roka, najčastejšie využijú na to, aby zaplatili svoje bežné výdavky. Túto možnosť uviedla ako odpoveď na otázku, na čo využijú koncoročné odmeny, viac ako tretina respondentov. Ďalších 19 % respondentov odpovedalo, že za koncoročné odmeny nakúpia vianočné darčeky. Treťou najčastejšou odpoveďou je využitie odmien na sporenie si v banke, ktorú uviedlo 17 % respondentov.

 .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies