Nepál a India sa sporia o cestu k posvätnému hinduistickému miestu v Tibete

NETKY.SK • 10 Máj 2020, 11:00 • 2 min
Nepál a India sa sporia o cestu k posvätnému hinduistickému miestu v Tibete

Nepál vyzval Indiu, aby "nevyvíjala aktivitu vo vnútri jeho územia" a vyjadril ľútosť nad tým, že India otvorila spojovaciu komunikáciu v spornom území na strategickej trojstrannej križovatke s čínskym autonómnym regiónom Tibet.

slovakia

left justify in out

Riešenie otázky hraníc bude prebiehať prostredníctvom rokovaní

O spore informovala v nedeľu tlačová agentúra DPA. "Tento jednostranný čin ide proti dohode medzi oboma krajinami, že riešenie otázky hraníc bude prebiehať prostredníctvom rokovaní," uviedlo v sobotu vo vyhlásení nepálske ministerstvo zahraničných vecí.

 

Lipulech - sporné územie pod kontrolou indických pohraničných síl

Reakcia Nepálu prišla deň po tom, ako India slávnostne otvorila 80-kilometrový cestný úsek, ktorý prechádza cez priesmyk Lipulech - sporné územie momentálne pod kontrolou indických pohraničných síl. Trasa vedie k jazeru Manasarovar v Tibete, ktoré je pre hinduistov významným náboženským miestom.

 

img

Jazero Manasarovar v Tibete

 

Nepál obvinil Indiu za podkopávania ich suverenity

Vládnuca Nepálska komunistická strana (NCP) v samostatnom vyhlásení obvinila Indiu z podkopávania suverenity Nepálu.

Indické ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že predmetná cesta leží "kompletne v rámci územia Indie". "India má záujem o riešenie pohraničných záležitostí prostredníctvom diplomatického dialógu a v duchu našich úzkych a priateľských bilaterálnych vzťahov s Nepálom," uviedol hovorca daného rezortu.

 

 

Indické vojská strážia oblasť už takmer 60 rokov

Káthmandu si dlhodobo nárokuje na strategické oblasti Limpijadhura, Kalapani a Lipulech, hoci ich strážia indickí vojaci od krátkej vojny s Čínou v roku 1962. Káthmandu v roku 2015 protestovalo proti dohode medzi Indiou a Čínou o zaradení priesmyku Lipulech do bilaterálnej obchodnej trasy bez vedomia Nepálu. Podobnú diplomatickú šarvátku vyvolala vlani India, keď vydala svoju novú politickú mapu zahŕňajúcu zmienené sporné územia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona