Nádherný prírodný úkaz s názvom polárna žiara: Najkrajšie miesta kde ju môžete vidieť vrátane Európy

NETKY.SK • 29 Október 2023, 13:52 • 2 min
Nádherný prírodný úkaz s názvom polárna žiara: Najkrajšie miesta kde ju môžete vidieť vrátane Európy

Polárna žiara je prírodný fenomén, ktorý sa dá pozorovať nielen na arktickom severnom póle. Hra farieb na oblohe láka milióny ľudí a pre viacerých je zájazd za polárnou žiarou dostatočným a pochopiteľným dôvodom na vycestovanie.

slovakia

left justify in out

Polárna žiara je zobrazenie prirodzeného svetla, ktoré sa trblieta na oblohe. Modré, červené, žlté, zelené a oranžové svetlá sa jemne posúvajú a menia tvar.

Polárne žiary sú viditeľné takmer každú noc v blízkosti polárneho a antarktického kruhu, ktoré sú asi 66,5 stupňa severne a južne od rovníka. Na severe sa zobrazenie nazýva polárna žiara, na juhu sa nazýva aurora australis alebo južné svetlá.

 

Najlepšie miesta na sledovanie polárnej žiary

Fairbanks, Aljaška

Kde máte najväčšiu šancu pozorovať polárnu žiaru? Vo Fairbanks na Aljaške. V priemere ju možno zazrieť približne 243 nocí v roku. Navyše v nádhernom horskom prostredí s panorámou národného parku Denali a s drinkom v ruke v kúpeloch Chena. Najlepší čas na pozorovanie polárnej žiary na Aljaške začína v auguste a končí až v apríli. A fotografi tvrdia, že najlepšie urobíte, ak sem prídete v marci – počasie je už priaznivejšie a dni o niečo dlhšie.

 

Tromsø, Nórsko

V Nórsku možno pozorovať polárnu žiaru pochopiteľne na viacerých miestach, no medzi veľmi obľúbené patrí Tromsø, odkiaľ možno auroru pozorovať v priemere až 230 nocí v roku, od septembra do marca. Tromsø je očarujúce mestečko, kde vám k polárnej žiare naservírujú aj skvelú nórsku večeru. Hlavné dejstvo predstavenia môžete pozorovať z okna hotela alebo aj počas dobrodružnej výpravy na snežných skútroch.

Isle of Skye, Škótsko

Niekedy nemusíte cestovať až tak ďaleko. V januári dopraje príroda pozorovanie polárnej žiary aj Škótsku. Briti sa však musia s hľadaním aurory trocha potrápiť a zájsť na miesta s tmavou oblohou, ktorú neruší svetlo veľkomiest. Hlavnými pozorovacími lokalitami je súostrovie pri západnom pobreží Škótska.


Kirkjufell, Island

Island fascinuje fotografov aj v čase, kedy nie je vidno polárnu žiaru. No ak sa chystáte na Island len kvôli tomuto úkazu, fotografi odporúčajú navštíviť druhé najväčšie mesto Islandu, Akureyri, nachádzajúce sa na severe alebo horu Kirkjufell v západnej časti ostrova.

Kangerlussuaq, Grónsko

Brána do Grónska, nádherný Kangerlussuaq, je jedno z najfenomenálnejších miest na sledovanie polárnej žiary. Ponúka až 300 jasných dní v roku, a podľa miestnych leží priamo nad oblasťou, kde sa zjavuje veľmi často.

Yellowknife, Kanada

Na pobreží kanadského Veľkého jazera otrokov leží mesto Yellowknife, kde môžeš pozorovať polárnu žiaru až 200 dní v roku. Je to jedno z miest Kanady blízko severného pólu. Stačí sa ubytovať v sklenenom iglu a užívať si hru farieb na nočnej oblohe.

Pri jazere sa koná aj festival The Snowking Winter Festival, kde môžeš navštíviť snežný hrad, v ktorom sa konajú aj koncerty.

Reykjavík, Island

Október až marec je najlepší čas na sledovanie polárnej žiary na Islande. Po celej krajine je množstvo prírodných parkov a atrakcií, kde si môžete pozrieť show počas dlhej a tmavej zimy, ale hlavné mesto Reykjavík ponúka aj veľa možností ubytovania, reštaurácií a iných aktivít pre vašu návštevu. 

Pre optimálny pohľad na polárnu žiaru zamierte do Öskjuhlið. Táto zalesnená a kopcovitá oblasť v Reykjavíku leží vo výške 200 stôp nad morom a má chodníky a chodníky, kde môžete vidieť nočnú show.

Medzinárodný park tmavej oblohy Headlands, Michigan

Medzinárodný park tmavej oblohy Headlands, považovaný za jedno z najlepších miest v USA na videnie polárnej žiary, leží na vrchole dolného polostrova Michiganu , menej ako osem míľ od Mackinaw City. Zatiaľ čo polárnu žiaru je ťažšie predpovedať kvôli relatívne južnej polohe, najlepší čas na zahliadnutie tohto javu je zvyčajne na jar a na jeseň – a odborníci v parku odporúčajú návštevníkom, aby sa na sever obrátili po polnoci, aby mali najlepšiu šancu vidieť show.

Počas celého roka sú na Headlands aj ďalšie príležitosti na pozorovanie hviezd. Počas letných mesiacov je na oblohe viditeľná Mliečna dráha a neskoré letné večery bavia návštevníkov "meteorickými rojmi" (viaceré meteority dopadajúce naraz, pozn. red). 

 

Zdroje:

https://education.nationalgeographic.org/resource/aurora/

https://travelhacker.blog/8-krajin-s-idealnymi-podmienkami-vidiet-polarnu-ziaru/

https://travel.usnews.com/features/the-best-places-to-see-the-northern-lights

https://bubo.sk/polarna-ziara

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies