I. Radičová v Kosove: Slovensko v misii KFOR končí

NETKY.SK • 28 September 2010, 06:49 • 2 min
I. Radičová v Kosove: Slovensko v misii KFOR končí

I. Radičová v Kosove: Slovensko v misii KFOR končí

slovakia

left justify in out

img

Slovenská republika sťahuje svojich vojakov z misie KFOR v Kosove. V rámci jednodňovej pracovnej návštevy slovenského kontingentu to dnes na základni Šajkovac potvrdila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.
"Slovenská republika podpísala svoj pôvodný kontrakt do jesene tohto roka. Takže dostáli sme svojich záväzkov." Uviedla premiérka s tým, že samotný odsun bude postupný až do konca novembra tohto roka. "Je presný rozpis postupného odchodu našej jednotky. A je naplánovaný v takých skupinách a etapách, aby sme zvládli lietadlové presuny a tiež automobilové, pretože tu máme aj techniku," spresnila.
Premiérka vylúčila možnosť, že by stiahnutie slovenskej jednotky súviselo s tým, že SR neuznala nezávislosť Kosova.
"Zmluva dokedy tu budeme pôsobiť bola podpísaná predtým, ako vznikla otázka uznania alebo neuznania Kosova," zdôraznila s tým, že Slovensko v tejto misii pôsobí 11 rokov. Na otázku, či súčasná vláda uzná v priebehu tohto volebného obdobia nezávislosť Kosova, odpovedala, že všetko záleží od toho, ako bude prebiehať dialóg medzi Srbskou republikou a Kosovom, resp. medzi Belehradom a Prištinou. "Pokiaľ tento dialóg bude nadviazaný, my sme nikdy netvrdili, že naše stanovisko je na večnosť," zdôraznila.
Stiahnutie sa z Kosova by malo podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomíra Bulíka vyzerať tak, že do 30. novembra nebude mať Slovensko v tejto oblasti žiadneho vojaka.
Sily KFOR sa sústreďujú na posilnenie bezpečnosti v pohraničnej oblasti Kosova s Macedónskom a Albánskom, na kontrolu dodržiavania zákazu používania kosovských komunikácií ozbrojenými skupinami etnických Albáncov a na monitorovanie podpory terorizmu.
Ozbrojené sily SR pôsobia v operácii Severoatlantickej aliancie KFOR od 7. septembra 1999. Spočiatku prostredníctvom ženijnej jednotky v počte 40 vojakov v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. Od februára 2002 pôsobí na základe dohody medzi slovenským a českým ministerstvom obrany v operácii KFOR mechanizovaná rota Ozbrojených síl SR na spoločnej základni Šajkovac. SR má pre túto misiu Národnou radou SR schválený mandát v počte 140 vojakov. Rovnaký počet ich je v operácii reálne nasadených.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies