I. Radičová nebude kandidovať v predčasných voľbách

NETKY.SK • 26 Október 2011, 01:28 • 2 min
I. Radičová nebude kandidovať v predčasných voľbách

I. Radičová nebude kandidovať v predčasných voľbách

slovakia

left justify in out

img

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) nebude kandidovať v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 10. marca budúceho roka. Strane ponúkla aj svoj podpredsednícky post. Formálne má k výmene na podpredsedníckom mieste dôjsť na Kongrese, ktorý sa uskutoční po marcových voľbách.
"Rozhodla som sa, že v nastávajúcich predčasných parlamentných voľbách nebudem kandidovať a nebudem sa uchádzať o dôveru občanov," povedala na dnešnej tlačovej konferencii Radičová po rokovaní Prezídia SDKÚ-DS. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že jej vláde nebola vyslovená dôvera a ona sama si nemyslí, že v takejto situácii má právo opäť sa uchádzať o hlasy voličov, prípadne o premiérsky post.
"Všetky svoje schopnosti a silu som vložila do výkonu premiérskej funkcie. Skončili sme vyslovením nedôvery vláde. Pre mňa je to príliš závažný fakt na to, aby som mohla urobiť iné rozhodnutie, ako som urobila," poznamenala s tým, že dovedie Slovensko do predčasných volieb ako premiérka. Radičová by sa nemala objavovať na predvolebných billboardoch.
Po voľbách sa chystá na dovolenku s dcérou. Čo bude robiť potom nekonkretizovala. Pripustila, že sa vráti k prednášaniu na univerzite. Pokiaľ ide o jej ďalšie pôsobenie v strane, poznamenala: "Máme za sebou šesťročnú spoločnú púť a myslím, že úspešnú." Založiť si vlastnú stranu Radičová podľa vlastných slov neplánuje. Určite sa však chce vrátiť k civilnému životu.
Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda Radičovej rozhodnutie nekandidovať chápe, no tvrdí, že bol by omnoho radšej, keby s ňou bol na spoločnej kandidačnej listine. Pokiaľ ide o voľby a prípadnú povolebnú spoluprácu so Smerom-SD, Dzurinda povedal, že pre SDKÚ-DS platí Generálna línia, ktorú strana prijala. Tá hovorí sociálnym demokratom nie. Dzurinda a jeho strana plánuje voličom ponúknuť "prácu, široké odborné zázemie, skúsenosť, zodpovednosť, odvahu a silu".
Stranu povedie do predčasných volieb volebný líder, ktorého si SDKÚ-DS zvolí 12. novembra. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 2. novembra. Podpredseda Ivan Mikloš ani podpredsedníčka Lucia Žitňanská sa o pozíciu uchádzať nebudú. Ak o post volebného lídra nebude v strane záujem, predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda je pripravený stranu do volieb viesť.
V júni 2010 kandidovala Radičová do parlamentných volieb z prvého miesta kandidátky SDKÚ-DS, keďže v primárnych voľbách porazila podpredsedu Ivana Mikloša. Líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa pre kauzu financovania strany stiahol a do parlamentu nekandidoval.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies