I. MATOVIČ: Zabránili sme prijatiu chorého koaličného zákona

NETKY.SK • 10 Február 2011, 13:16 • 2 min
I. MATOVIČ: Zabránili sme prijatiu chorého koaličného zákona

I. MATOVIČ: Zabránili sme prijatiu chorého koaličného zákona

slovakia

left justify in out

img

Poslanec Národnej rady SR Igor Matovič dnes spolu s troma kolegami z hnutia Obyčajní ľudia (OĽ) zabránili tomu, aby bol v pléne prijatý chorý koaličný zákon o štátnom občianstve. Vyhlásil to dnes pred novinármi po tom, ako bola kvôli jeho ambícii sprísniť iniciatívu Mosta-Híd, SaS a SDKÚ-DS vlastným pozmeňovacím návrhom, koaličná novela stiahnutá.
"Zostal platiť Ficov zákon, ktorý je rovnako chorý ako Orbánov, ale zabránili sme tomu, aby sa prijal chorý koaličný zákon. Neposunuli sme to z extrému do extrému," vysvetlil. Podľa jeho slov sa teraz rokovania vrátili do bodu nula. "Máme čistý stôl a môžme sa začať znovu baviť. Východisko, s ktorým prídeme na rokovanie, je to, čo sme presadili tým pozmeňovákom. Toto riešenie sa nám zdá ideálne, budeme sa snažiť presvedčiť koalíciu," avizoval. Líder OĽ je presvedčený, že ideálom bude dohoda celej koalície a nebodaj aj s opozíciou. "Som presvedčený, že do rokovaní pôjdeme s chladnou hlavou a dokážeme nájsť rozumné stanovisko," povedal.
Formu diskusií však necháva na lídrovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi, ktorý najviac namietal proti Matovičovmu pozmeňovaciemu návrhu. "Je na ťahu," odkázal. Bugára zároveň uistil, že je stále koaličným poslancom, ktorý má svoj názor a pri niektorých návrhoch zákonov nie je ochotný vytvoriť priestor nejakej rozpínavosti v hlave Viktora Orbána. Práve Bugár zdôraznil, že ak Matovič presadí svoj návrh s podporou opozície, čo sa napokon stalo, bude ho považovať za opozičného poslanca.
Matovič krátko pred hlasovaním na brífingu vyhlásil, že OĽ nepodporia konkurenčnú novelu zákona o štátnom občianstve z dielne Smer-SD. On sám za ňu napokon zahlasoval. Údajne to myslel tak, že on to podporí a ostatní nie. "Úplne ideálna slobodná voľba. Chceli sme urobiť gesto, že nezneužijeme moc prehlasovať koalíciu, ale že to vrátime do bodu nula," dodal.
Slovenská republika bude zatiaľ naďalej svojim občanom SR odoberať ich pasy v prípade, že dobrovoľne získajú občianstvo inej krajiny. Koaliční poslanci dnes nezmenili súčasný právny stav presadený vtedajším premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), keďže novela zákona o občianstve bola navrhovateľmi stiahnutá. O ďalšom postupe sa budú vládne strany rokovať.
Celú situáciu spôsobil Matovič, ktorý vďaka podpore Smeru-SD, SNS, Radoslava Procházku (KDH) a troch kolegov z hnutia Obyčajní ľudia presadil svoj pozmeňovací návrh sprísňujúci koaličnú novelu. Bugár vopred avizoval, že ak Matovič s pozmeňovákom uspeje, návrh bude stiahnutý. Matovič zase prezentoval postoj, že ak jeho iniciatíva neprejde, spolu s troma poslancami zo združenia Obyčajní ľudia koaličnú zmenu nepodporí.
Poslanci tým pádom nehlasovali ani o návrhu novely zákona o štátnej službe z dielne KDH, ktorá mala zaviesť pravidlo, že príslušníci ozbrojených zložiek a pracovníci štátnej správy s prístupom k tajným a prísne tajným materiálom, môžu mať výlučne len občianstvo SR. Aj kresťanský demokrati svoj návrh stiahli.
Matovič napokon zahlasoval za konkurenčnú novelu zákona o štátnom občianstve pripravenú Smerom-SD, ktorá sa na jeho pozmeňovací návrh podobala a on sám ju považoval za lepšiu, ako koaličný návrh. Iniciatíva Roberta Fica zmeniť vlastný zákon z minulého roka, ktorú podporil aj Procházka, napokon neprešla pre nedostatok hlasov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies