Angela Merkelová začína rozlúčkovú návštevu Izraela

NETKY.SK • 9 Október 2021, 11:09 • 2 min
Angela Merkelová začína rozlúčkovú návštevu Izraela

JERUZALEM - Merkelová odíde z úradu spolkového kancelára hneď, ako začne v Nemecku fungovať na základe výsledkov septembrových parlamentných volieb nová vláda. V priebehu tohto týždňa absolvovala návštevu Vatikánu, kde sa stretla s pápežom Františkom. Cestuje aj dnes!

slovakia

left justify in out

Nemecká kancelárka Angela Merkelová cestuje v sobotu poslednýkrát vo svojej funkcii na návštevu Izraela. Stretne sa s prezidentom Jicchakom Herzogom i s premiérom Naftalim Bennettom, píše agentúra DPA. Merkelovej cesta do Izraela sa mala pôvodne uskutočniť už koncom augusta, bola však odložená pre aktuálny vývoj v Afganistane.

 

img

 

Súvisiaci článok: Angela Merkelová končí v politike. Ako nemeckú líderku hodnotia slovenskí europoslanci?

 

V rámci návštevy židovského štátu má spolková kancelárka na nedeľu naplánované rozhovory s Herzogom a Bennettom a stretne sa aj s ministrom zahraničných vecí Jairom Lapidom.

 

Témami Merkelovej rokovaní s izraelskými činiteľmi budú pravdepodobne podľa DPA  jadrový program Iránu, vzťahy Izraela s Palestínčanmi a nemecko-izraelské bilaterálne vzťahy.

 

V nedeľu sa kancelárka zíde s členmi izraelského vládneho kabinetu a popoludní v Bennettovej prítomnosti položí veniec v pamätníku holokaustu Jad va-Šem v Jeruzaleme.

 

img

 

V pondelok sa Merkelová zúčastní v Jeruzaleme debaty za okrúhlym stolom s predstaviteľmi telavivského Ústavu pre národné bezpečnostné štúdiá (INSS) a následne sa vráti do Nemecka.

 

Prečítajte si: VIDEO: Izrael opäť zaútočil na ciele v pásme Gazy. Jair Lapid žiada od Hamasu mier

 

Nová izraelská vládna koalícia sa skladá z ôsmich strán predstavujúcich široké politické spektrum a po prvý raz je v nej aj strana, ktorú podporuje arabská národnostná menšina. Vytvorením súčasnej vlády sa skončila éra Benjamina Netanjahua, ktorý bol premiérom od roku 2009.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies