Hubovi sa zmeny ministra Žigu stopnúť nepodarilo

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 12:10 • 2 min
Hubovi sa zmeny ministra Žigu stopnúť nepodarilo

BRATISLAVA – Aktuálny zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý je účinný od 1. januára 2014, bude naďalej účinný bez zmien. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu Mikuláša Hubu (OĽaNO), ktorou žiadal pozastaviť, oddialiť a znemožniť uplatňovanie zákona dovtedy, kým nebude súbežne prijatý zákon týkajúci sa ochrany a starostlivosti o krajinu.

slovakia

left justify in out

Huba upozorňoval, že novela ministra Petra Žigu (Smer-SD) odstránila zo zákona právnu úpravu ochrany a starostlivosti o krajinu. Navrhoval preto zaviesť dočasne naspäť právny stav platný do konca minulého roka. "Počas celého legislatívneho procesu bolo poukazované na tento nedostatok, avšak ministerstvo životného prostredia argumentovalo, že niekedy v budúcnosti chystá samostatnú úpravu," vysvetľoval poslanec. Ministerstvo však podľa neho neuviedlo, v akom časovom horizonte tak urobí a poukázal na fakt, že plán legislatívnych úloh na tento rok so zmenami nepočíta. To považuje za neakceptovateľné.
      

"Samotné ministerstvo si musí byť vedomé, že charakteristický vzhľad krajiny, ako aj jej ďalšie hodnoty a funkcie je dôležité chrániť a nemôže postupovať tak, že vytvorí niekoľkomesačné vákuum, kde sa nebude prihliadať na ochranu krajiny a jej charakteristického vzhľadu," kritizoval Huba.
      

Poslanec chcel tiež vyriešiť stav, keď sa poslednou novelou zjednodušili podmienky pre výrub stromov mimo zastaveného územia obce. "Čo sa už v súčasnosti prejavuje informáciami a sťažnosťami občanov na tému chystaných a miestami už aj realizovaných výrubov stromov, na ktoré sa nebude vyžadovať súhlas orgánu ochrany prírody," konštatoval.
      

Huba pripustil, že Žigova novela zaviedla aj pozitívne zmeny. Zároveň však poukázal aj na zmeny, voči ktorým smerovali kritické zásadné pripomienky. Predovšetkým sa podľa neho vylúčili z ochrany niektoré druhy biotopov, čo má byť v rozpore s príslušnou platnou európskou smernicou. Zároveň upozornil, že novela ministerstva umožnila zamieňať pozemky ako náhradu za obmedzenie vlastníckeho práva. Ministerstvo je povinné zverejňovať zoznamy pozemkov vhodných na zámenu, nie však pozemky, za ktoré ich bude zamieňať.
      

"Takýmto postupom a nedostatočným informovaním verejnosti môže dôjsť k účelovým zámenám a Slovensko môže špekulatívnym spôsobom prísť napríklad o pozemky, na ktorých budú neskôr postavené lyžiarske strediská," tvrdil. Poslanec vyjadril podozrenie, že minister pri presadzovaní tejto zmeny nebol motivovaný verejným záujmom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies