Hrozno: Darca vitamínov, alebo cukrová bomba?

NETKY.SK • 17 December 2018, 21:11 • 2 min
Hrozno: Darca vitamínov, alebo cukrová bomba?

BRATISLAVA – Hrozno patrí medzi ovocie, a teda jediný spôsob, ako si ním ublížiť je jeho nadmerná konzumácia v krátkom slede. Inak je skvelý darca živín a vitamínov. Štúdie na Bostonskej univerzite dokázali, že toto sa stane s vaším telom, pokiaľ budete hrozno jesť každý deň po dobu jedného mesiaca.

slovakia

left justify in out

Zdravšie srdce

Hrozno je plné antioxidantov, ktoré pomáhajú k potláčaní vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Hrozno dokonca redukuje cholesterol v krvi. Aj preto je známe, že diéta bohatá na ovocie a zeleninu potláča srdcové choroby.

 

Zdravší tráviaci systém
Hrozno obsahuje vlákninu, ktorá ako taká pomáha tráviacemu systému pri trávení akejkoľvek potravy. Obsahuje nerozpustné vlákna, ktoré putujú našimi črevami a telo ich využíva pri ťažšie stráviteľných potravinách. Okrem toho hroznová šťava tiež obsahuje látky potrebné pri trávení.

 

img

 

Viac energie
Zabezpečujú to uhľohydráty, konkrétne celulóza, ktorá je prirodzeným posilňovačom energie. Zjedzte za misku hrozna a prejaví sa to okamžitým nabudením organizmu.

 

Zdravšie obličky
Hrozno obsahuje látku anthokyanidín (od nej je hrozno červené až fialové) a resveratrol. Obidve zohrávajú kľučovú úlohu v boji proti voľným radikálom, ktoré by mohli preniknúť do obličiek a spôsobovať tak choroby. Tieto antioxidanty tiež tvrdo pracujú na vyprázdňovaní odpadových produktov, ako je kyselina močová.

 

Hrozno chráni pred viacerými druhmi rakoviny
Opäť naspäť ku antioxidantom. Okrem už vyššie spomenutého, majú aj vlastnosti chrániace pred mnohými druhmi rakoviny, vrátane rakoviny prsníka. Polyfenoly ako resveratrol majú s ich antioxidačnými schopnosťami protizápalové účinky.

 

Ľahšie dýchanie
Možno sa vám to zdá divné, ale je to skutočne tak. Štúdie preukázali spojitosť medzi nízkym príjmom ovocia a zeleniny a výskytom astmy. Hrozno teda zohráva dôležitú úlohu aj pri prevencii a liečbe tohto ochorenia. Výskum z roku 2007 preukázal, že deti vychovávané na konzumácii stredomorskej stravy s vysokým obsahom orechov, ovocia (najmä hrozna), mali menšie príznaky podobné formám astmy.

 

img

 

Silnejší a rýchlejší
Hrozno môže zlepšiť váš výkon aj zvýšiť objemov svalovej hmoty. Výskumníci z University v štáte Georgia zistili, že látky v hrozne zabezpečujú vyšší výkon kostrových svalov a mitochondrii v bunkách (pomocou nich bunka dýcha).

 

 

Hrozno je teda určite skôr darca vitamínov ako len nejaká cukrová bomba. Odporúčame ho preto konzumovať nielen pre jeho chuť a sviežosť, ale hlavne pre pozitívne účinky, ktorými pôsobí na náš organizmus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies