Érsek vyzýva voličov aby prišli k volebným urnám

NETKY.SK • 19 Február 2020, 7:55 • 2 min
Érsek vyzýva voličov aby prišli k volebným urnám

BRATISLAVA - Strane Most-Híd chýba len veľmi málo hlasov na to, aby sa vo februárových parlamentných voľbách dostala až do parlamentu. Je však dôležité, aby jej sympatizanti ennechali prepadnúť svoj hlas. S takýmito slovami sa vyjadril jej volebný líder Árpád Érsek.

slovakia

left justify in out

Prepad hlasov

Na margo toho upozornil, že za posledných desať rokov v troch parlamentných voľbách prepadlo viac ako 300 000 hlasov maďarských voličov, odovzdaných pre menšinové strany, ktoré sa napokon do parlamentu nedostali.

 

img

 

Spojenie sa nepodarilo

Aj preto podľa neho Most-Híd úprimne chcel pred týmito voľbami prekonať spory so Stranou maďarskej komunity (SMK) a vytvoriť spolu s ňou a ďalšími menšími subjektmi spoločnú volebnú stranu. "Bol by to historický medzník. Na postup do parlamentu by nám stačilo 5%, čo sme už teraz mohli mať s úsmevom splnené a nemuseli sme medzi sebou súperiť," poznamenal Érsek.

 

img

 

Už vyrokovanú dohodu medzi stranami podľa neho predsedníctvo Mosta-Híd schválilo, odmietla ju však SMK. "Boli tam ľudia, ktorí mali mandát rokovať o tom, že sa chceme zlúčiť, podali si ruky, odišli domov, a potom sa to zmenilo. Je to zlé rozhodnutie, ale čo sa dá robiť," vyhlásil Érsek.

 

NRSR bez Maďarov?

Počas celej existencie Slovenskej republiky mala maďarská menšina v parlamente vždy zastúpenie v podobe politickej strany. Ak by sa to teraz nepodarilo, škodu podľa Érseka nedokážu nahradiť rôzne maďarské platformy v slovenských politických stranách. "Myslím si, že v Národnej rade SR má byť maďarské zastúpenie a Most-Híd robí všetko preto, aj keď už len po vlastnej línii, aby to tak bolo," povedal. 

 

img

 

"Za tých desať rokov, čo Most-Híd pôsobí v národnej rade, už nie sú také trenice medzi Maďarmi a Slovákmi. Spolužitie medzi väčšinovým a menšinovými národmi, lebo zastupujeme aj Rusínov, Rómov a ďalších, sa zlepšilo," dodal.

 

Cesty a diaľnice

Program Mosta-Híd podľa neho kontinuálne nadväzuje na ten, ktorý mali v roku 2016. Érsek ako minister dopravy sa podľa vlastných slov snažil čo najviac rozbehnúť výstavbu ciest. "Rozostavali sme diaľnice aj cesty všade, kde sa dalo. Stavia sa na 130 kilometroch, 50 môžeme odovzdať a ďalších 70 kilometrov je v príprave, že môžeme ísť do súťaže," povedal. Podľa neho sa nie všade oplatí ťahať diaľnicu, ale ak sa obchvatom obíde celé mesto, už to nebude taká zaťaž. Dobre pripravená cesta prvej triedy by to na určitú dobu mala zvládnuť.

 

img

 

"Darmo hodnotia to, prečo staviame R2, jednoducho juh sa nám už vysťahováva, a tiež tam už na to čakajú 20 - 25 rokov. A po cestách chodí robota za vami domov. Keď nemáte cestu, musíte vy cestovať za robotou," povedal.

 

Povolebná spolupráca

Čo sa týka prípadných povolebných koaličných partnerov, Most-Híd podľa Érseka akceptoval podmienku strany Šanca, aby z nich vylúčil stranu Smer-SD. "Okrem toho nám vadí strana Kotlebovci-ĽS NS a osoba Igora Matoviča, s ktorým máme zlé skúsenosti z čias Radičovej vlády," povedal na záver volebný líder Most-Híd.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona