Hrbatý: Rakúšania sú miernymi favoritmi

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 11:14 • 2 min
Hrbatý: Rakúšania sú miernymi favoritmi

BRATISLAVA - Slovenský daviscupový rekordér Dominik Hrbatý vidí papierovú situáciu pred bratislavským zápasom SR - Rakúsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny majstrovstiev sveta tenisových reprezentačných družstiev mužov (4. - 6. apríla) nepatrne v prospech hostí. Domácim by podľa neho mohli pomôcť prípadné taktické šachy, ktoré vyvstávajú zo situácie, formátu tejto súťaže a debutu jednotky hostí.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že Rakúšania sú miernymi favoritmi. Majú momentálne dobre hrajúceho Thiema a do štvorhry Peyu. Thiem je veľký talent rakúskeho tenisu. Podľa toho, ako som ho videl hrať v Miami, budú mať naši chlapci čo robiť, aby ho porazili. Tento zápas sa viac-menej bude rozhodovať na tom, či si naši chalani dokážu poradiť s rakúskou dvojkou a pridať k tomu niekde ´po ceste´ nejaký bod. Máme jedinečnú šancu po rokoch znova hrať o svetovú skupinu," upozornil pre agentúru SITA Športovec roka 2005 v SR. 

 

Hrbatý predpokladá, že kapitán domáceho tímu využije svojské zákonitosti Davis Cupu a siahne po núkajúcej sa stratégii: "Čo som zachytil z novín, veľmi sa mi páči rozmýšľanie Miloša Mečířa - na piatok postaviť dvojicu Lacko, Martin. Lukáš by hral proti rakúskej dvojke a Andrej s Thiemom. Pre Thiema to bude premiéra a ak by hral proti renkingovo oveľa nižšie postavenému hráčovi, mohlo by ho to viac zviazať. Bol by totiž väčším favoritom ako proti Lackovi. Tenista môže v Davis Cupe zahrať horšie ako na turnajoch, pretože je pod veľkým psychickým tlakom z reprezentovania, ale môže si počínať aj o dve triedy lepšie pod vplyvom ´vyhecovanosti´. Milošov možný plán dať hrať Andreja Martina aj z dôvodu, že Martin Kližan má málo času na aklimatizáciu, je správny. Andrej by nemal čo stratiť, mohol by sa ukázať a k tomu sa rozohrať pred štvorhrou, ktorá asi bude najdôležitejším bodom zápasu." 

 

Tridsaťšesťročný Bratislavčan Hrbatý pri analýze dotiahol črtajúci sa koncept až do konca: "Ak by hral Kližan v piatok, mal by málo času na aklimatizáciu. Ak by prehral s rakúskou dvojkou, tak by to mohlo ovplyvniť celý náš tím a Rakúšanom pozdvihnúť sebavedomie. Ďalšou výhodou prípadného nasadenia Andreja na piatok by bolo, že tento zápas je dosť na Lukášových pleciach. Pokračuje v solídnych výkonoch a prvý deň sa môže dobre rozohrať na nedeľňajší zápas proti rakúskej jednotke. Okukať si Thiema proti Andrejovi. Plus, Miloš by mu vedel lepšie poradiť ako v piatok, keď ho uvidí prvý raz. Takto by zároveň mal Kližan o dva dni viac na doladenie formy a v nedeľu by mohol byť čerstvý a nachystaný, aby proti rakúskej dvojke rozhodol stretnutie, ak by to bolo 2:2." 

 

Niekdajší 12. muž svetového rebríčka ATP vo dvojhre Hrbatý vníma aj eventualitu s náhradníkom Norbertom Gombosom: "Niekto môže namietnuť, prečo dávať Andrej Martina do tímu namiesto Gombosa, ktorý má s Thiemom vlaňajšie skóre 2:1. Rakúšan však vtedy ešte bol úplne iný hráč, hoci ide o nedávnu minulosť. Tenista sa môže obrovsky zmeniť a vyspieť za veľmi krátky čas, čo je Thiemov prípad. Ďalšia vec je, že Mečíř by prišiel o výborného deblistu. Myslím si, že po Miškovi Mertiňákovi je Andrej druhý najlepší deblista v tíme." 

 

Držiteľ 6 singlových trofejí z hlavného profesionálneho okruhu Hrbatý našiel aj paralelu zo začiatku najúspešnejšej éry Slovákov v Davisovom pohári: "Je to tímová súťaž a teraz nastáva ideálna príležitosť využiť celý káder. Je to úplne rovnaká situácia, ako keď sme v roku 2004 hrali v JAR, kde sa prakticky začala naša cesta do finále Davis Cupu 2005. Ja ako jednotka tímu som sedel na lavičke a vôbec som neľutoval, že nie som na kurte. Ide totiž o tím, kamarátov a Slovensko." 

 

Hrbatý sa nádeja, že Slováci si v septembri zahrajú o návrat medzi elitu: "Chalanom veľmi držím palce a dúfam, že sa budú tešiť z víťazstva. Dúfam, že na jeseň budem môcť byť pri ich boji o postup medzi šestnásť najlepších tímov sveta a povzbudzovať chalanov priamo na mieste." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies