Hráčky stiahli protest proti umelej tráve na MS

NETKY.SK • 22 Január 2015, 12:00 • 2 min
Hráčky stiahli protest proti umelej tráve na MS

TORONTO - Skupina futbalistiek na čele s Američankou Abby Wambachovou stiahla protest proti plánom kanadských organizátorov usporiadať tohtoročné majstrovstvá sveta na umelej tráve.

slovakia

left justify in out

Hráčky sa vlani v októbri obrátili na Ontárijský tribunál pre ochranu ľudských práv v Toronte, rozhodnutie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a usporiadateľov považovali za diskriminačné. Tvrdili, že mužský turnaj tejto úrovne by nedovolili hrať na inom ako prírodnom povrchu. Obávali sa vysokého rizika zranenia, negatívneho vplyvu na hru a pohyb lopty.

 

"Zastavili sme naše právne konanie. Napriek tomu verím, že vôľa hráčok dosiahnuť rovnosť na futbalových ihriskách a úžasná podpora od verejnosti zaktivizujú ešte silnejšie hnutie za spravodlivé postavenie žien v športe," povedala Wambachová. 

 

Šampionát sa uskutoční 6. júna - 5. júla v šiestich kanadských mestách za účasti 24 družstiev. "Hráčky chcú, aby sa viac hovorilo o zápasoch ako o sporoch. Urobili to, čo nebola schopná spraviť Medzinárodná futbalová federácia ani Kanadská futbalová asociácia. Postavili na prvé miesto futbal," komentoval rozhodnutie svojich klientiek právnik Hampton Dellinger. Generálny sekretár FIFA Jérome Valcke to však vidí inak: "Je to spoločný úspech hráčok a FIFA. Sme odhodlaní poskytnúť pre veľkolepý futbalový zážitok ten najlepší možný povrch." 

 

Futbalistky v čase protestu podporili na sociálnych sieťach aj osobnosti iných športov a šoubiznisu, ako napríklad herec Tom Hanks či basketbalisti Kobe Bryant a Kevin Durant. Pridal sa aj brankár americkej futbalovej reprezentácie Tim Howard. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies