Hovorca eurokomisie: Únia bude naďalej plniť migračnú dohodu s Tureckom

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 13:32 • 2 min
Hovorca eurokomisie: Únia bude naďalej plniť migračnú dohodu s Tureckom

BRUSEL – Európska únia bude naďalej napĺňať migračnú dohodu s Tureckom, vyhlásil dnes hovorca Európskej komisie (EK) Margaritis Schinas. Zareagoval tým na otázku, ako sa Únia zachová po tureckom odmietnutí prijímať migrantov z Grécka a hrozbe, že úplne vypovie migračnú dohodu.

slovakia

left justify in out

"Naďalej sme odhodlaní plniť dohodu medzi EÚ a Tureckom," skonštatoval Schinas. Dodal, že táto dohoda je založená na vzájomnej dôvere a na jej napĺňaní.

 

"Očakávame, že obe strany budú plniť svoje záväzky, pretože je to v obojstrannom záujme, a aj v záujme utečencov," vysvetlil hovorca eurokomisie.

 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v stredu povedal, Turecko nebude prijímať žiadnych ďalších migrantov z Grécka, ako sa zaviazalo v migračnej dohode s EÚ. Čavušoglu pohrozil aj úplným vypovedaním dohody s EÚ, k čomu podľa neho môže Ankara kedykoľvek jednostranne prikročiť.

 

Najnovší krok prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Tureckom a viacerými členskými štátmi EÚ. Spory medzi Ankarou a Úniou eskalovali po viacerých zákazoch vystúpenia tureckých politikov na politických zhromaždeniach tureckých komunít v Nemecku a Holandsku.

 

Dohoda medzi EÚ a Tureckom z marca 2016 predpokladá, že Ankara prijme naspäť nelegálnych migrantov, ktorí sa doplavili z Turecka na grécke ostrovy. Za každého takto vráteného Sýrčana má EÚ prijať priamo z Turecka iného sýrskeho utečenca. Do konca roka 2016 bolo presunutých z Grécka naspäť do Turecka približne 1200 migrantov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies